Elítélték, börtönbe megy Trump volt kampányfőnöke, Paul Manafort

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Csalás miatt összesen nyolc vádpontban bűnösnek találták és elítélték Donald Trump kampányfőnökét, a 69 éves Paul Manafortot. 

Paul Manafort június 15-i meghallgatásánFotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

A tanácsadó ellen adócsalás vádjával öt, banki csalás vádjával pedig két pontban emeltek vádat, és megvádolták azért is, mert „elfeledkezett” említést tenni az adóhatóságoknak egy külföldi bankszámlájáról is. 

Az amerikai sajtó Robert Müller különleges ügyész vizsgálatainak első nagy győzelmeként ünnepli az ítéletet, aminek eredményeként Manafortnak hosszú börtönbüntetéssel is számolnia kell.  

A Mueller irányította bizottság októberben Manafort ukrán politikusoknak végzett lobbitevékenységével összefüggő ügyletek, illetve adóelkerülés miatt emeltetett vádat.

A vádpontok többsége kampányfőnöki pozícióját megelőző tevékenységéhez kötődik, de volt olyan is, amely még a Trump-kampány időszakát is érintette. 

A tudósítások szerint Manafort - aki már a tárgyalásra is fegyházból érkezett, mivel a tanúk befolyásolásának kísérlete miatt őrizetbe vették, - lefagyva hallgatta a bíró ítéletet. (Guardian)