Egy amerikai kutatás szerint orosz trollok is terjesztik az oltásellenes propagandát a neten

Egészségügy
2018 augusztus 24., 05:27
comments 468

A washingtoni George Washington Egyetem kutatói arra szerettek volna rájönni, hogyan segíthetnék a közegészségügyi dolgozók online kommunikációját, de minduntalan oltásellenes és oltáspárti csoport netes vitáiba botlottak. Ezen felbuzdulva elkezdték inkább elemezni azt, hogy kik generálják ezeket a vitákat.

A felmérésük szerint pedig nagyon sok ilyen vita mögött orosz trollok és botok állnak, köztük konkrétan olyan profilok is, amiket már lekapcsoltak az amerikai elnökválasztás orosz befolyásával kapcsolatos botrány miatt.

A kutatók azt állítják, hogy az orosz Internet Research Agency, vagy közkeletű nevén a szentpétervári trollgyár munkatársainak az a célja, hogy erőstsék a bizonytalanságot a nyugati internetezőkben. Mert míg a világ legtöbb országban az emberek többsége oltáspárti, a közösségi médiában mégis annyi vita dúl a témában, mintha nem lenne tudományos konszenzus az oltások sikerességéről. Éppen ezért ezek a viták és nagy számuk sikerrel bizonytalaníthatja el az embereket.

Az orosz trollokhoz köthető fiókok ráadásul politikai ügyekkel kapcsolják össze az oltáskérdést, és igyekeznek aláásni az amerikai és más nyugati kormányokba vetett bizalmat.

A mérések azt is megmutatták, hogy az elnökválasztás utáni botrányba keveredett gyanús profilok 22-szer annyit posztoltak az oltásellenesség-témában, mint egy átlagos Twitterező, ami szintén arra enged következtetni, hogy központi utasításra tolhatják a témát.

A legtöbb esetben egyébként a vita mindkét oldalán beszállnak a beszélgetésbe, a céljuk ugyanis az, hogy sok és heves vita legyen az interneten a témában, ez bizonytalanítja el ugyanis leginkább az embereket, miközben az oltottság csökkenése miatt Európa az utóbbi évtizedek legsúlyosabb kanyarójárványával néz szembe. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.