Trump azzal fenyegetőzik, hogy kilép a Kereskedelmi Világszervezetből

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Kilépteti az USA-t a Kereskedelmi Világszervezetből (WTO), ha az nem szedi össze magát, és nem bánik jobban Amerikával - erről beszélt az elnök a Bloombergnek adott interjúban.

Ez a lépés még a Kínával folytatott kereskedelmi háborúnál is nagyobb hatású lenne, és megbontaná azt a gazdasági világrendet, amely a második világháború után az Egyesült Államok vezetésével épült ki - teszi hozzá a gazdasági lap.

A WTO tagjai zölddel és kékkel, sárgával a megfigyelők, pirossal az a néhány ország, amelyik egyáltalán nem vesz részt a szervezet munkájábanFotó: Wikipédia

A WTO 1994-ben jött létre azzal a céllal, hogy a tagállamok rendezzék egymás között a kereskedelmi vitáikat. Robert Lighthizer, Trump kereskedelmi tanácsadója régóta kritizálja a szervezetet, mert az szerinte beavatkozik az amerikai belügyekbe a döntéseivel. Ezért aztán az USA már egy ideje blokkolja az új bírók kinevezését a WTO döntőbíróságára, ami azzal fenyeget, hogy az a következő években működésképtelenné válik. 

Ehhez az új fejleményhez is érdemes hozzáolvasni Magyari Péter februári cikkét, ami arról szól, hogy Trump, Putyin és Orbán politikájának egyik legfontosabb közös pontja, hogy igyekeznek aláásni azt a nemzetközi rendszert, ami a hidegháború óta a béke legfontosabb garanciája. A WTO ennek egyik kevésbé gyakran emlegetett, de fontos része.

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.