Trump azzal fenyegetőzik, hogy kilép a Kereskedelmi Világszervezetből

Kilépteti az USA-t a Kereskedelmi Világszervezetből (WTO), ha az nem szedi össze magát, és nem bánik jobban Amerikával - erről beszélt az elnök a Bloombergnek adott interjúban.

Ez a lépés még a Kínával folytatott kereskedelmi háborúnál is nagyobb hatású lenne, és megbontaná azt a gazdasági világrendet, amely a második világháború után az Egyesült Államok vezetésével épült ki - teszi hozzá a gazdasági lap.

A WTO tagjai zölddel és kékkel, sárgával a megfigyelők, pirossal az a néhány ország, amelyik egyáltalán nem vesz részt a szervezet munkájábanFotó: Wikipédia

A WTO 1994-ben jött létre azzal a céllal, hogy a tagállamok rendezzék egymás között a kereskedelmi vitáikat. Robert Lighthizer, Trump kereskedelmi tanácsadója régóta kritizálja a szervezetet, mert az szerinte beavatkozik az amerikai belügyekbe a döntéseivel. Ezért aztán az USA már egy ideje blokkolja az új bírók kinevezését a WTO döntőbíróságára, ami azzal fenyeget, hogy az a következő években működésképtelenné válik. 

Ehhez az új fejleményhez is érdemes hozzáolvasni Magyari Péter februári cikkét, ami arról szól, hogy Trump, Putyin és Orbán politikájának egyik legfontosabb közös pontja, hogy igyekeznek aláásni azt a nemzetközi rendszert, ami a hidegháború óta a béke legfontosabb garanciája. A WTO ennek egyik kevésbé gyakran emlegetett, de fontos része.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.