A szúnyogok műanyagot esznek, ami így bekerül a táplálékláncba

környezetvédelem
2018 szeptember 19., 06:20
comments 72

Brit kutatók új jelentése szerint a szúnyogok miatt a madarakba, denevérekbe és pókokba is bekerül a mikroműanyag. Az apró műanyagrészecskék, amiket a szúnyogok még lárvaként nyelnek le a vízzel, a kifejlett, repülő állatokban is megtalálhatók, tehát a mikroműanyagot a szúnyogokkal táplálkozó állatok is felveszik – írja Amanda Callaghan biológus, a Readingi Egyetem kutatócsoportjának vezetője.

A tudósok szerint ez az első tanulmány, ami bebizonyította, hogy a mikroműanyag a repülő rovarokon keresztül bekerülhet a szárazföldön élők táplálékláncába.

Callaghan szerint ez „alapvetően egy újabb fajtája a szennyezésnek, amit korábban nem vettünk figyelembe”, és azt mondta, bár a csapat a szúnyogokat laboratóriumi körülmények között figyelte meg, „igen valószínű”, hogy a folyamat már a vadonban is zajlik.

photo_camera Fotó: Potyike / Flickr

A kutatók a dalos szúnyogot (Culex pipiens) vizsgálva megfigyelték, ahogyan apró, 2 mikrométeres műanyaggolyócskák a különböző életszakaszokon át a testükben maradtak. Miután a szúnyogok a harmadik lárvaállapotban milliliterenként 80 ezer golyócskát tartalmazó vizet vettek magukhoz, a negyedik lárvaállapotban a kutatók átlagosan 3000 apró golyócskát találtak a szervezetükben. Lárvaállapotban még több mint 1000 golyó volt, a kifejlett szúnyogban pedig több mint 40 darab maradt meg. (A mikrométer a méter milliomodrésze.)

A mikroműanyag továbbadása a mérettől függ. A szúnyogok, amiknek a vizében 15 mikrométeres golyócskák voltak, ezeket a darabokat kisebb mennyiségben vették csak fel. Az életszakaszok során bennük kevesebb golyócska volt megtalálható, a kifejlett állatokban pedig egyáltalán nem voltak ilyenek.

A kutatók felfedeztek egy kivételt is: ha 2 és 15 mikrométeres golyócskák voltak egyszerre a vízben, a kifejlett szúnyogokban kimutathatóak voltak a 15 mikrométeres golyók.

A kutatás során használt műanyaggolyócskák fluoreszkálnak, ezért mikroszkóp alatt jól láthatóak. A kutatók így meg tudták állapítani, hogy a szúnyogok testében a mikroműanyag hol vészeli át az életszakaszok közötti átmenetet. Ezek az ún. Malpighi-edények, amik a kiválasztást végzik a rovarok szervezetében, és leginkább a vesékhez hasonlíthatóak. A belekkel ellentétben ezek az átmenetek között szinte változatlanok maradnak.

A kutatók abból indulnak ki, hogy laboreredményeik más rovarokra is vonatkoztathatók. „Mivel a dalos szúnyogokat itt modellorganizmusként használtuk, minden édesvízi rovar, amely mikroműanyag felvételére képes, a műanyagot valószínűleg szárazföldi, kifejlett állapotában is magában hordozza” – írták a kutatók tanulmányukban. (MTI/Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.