Hollandiában büntetést kap, aki biciklizés közben előveszi a telefonját

Hamarosan pénzbüntetéssel sújtják a kerékpározás közben mobiltelefont használókat Hollandiában. Egyre több ugyanis az ebből következő baleset.

A törvénytervezet szerint a mobiltelefon és bármely más elektromos eszköz kézben tartása tilos lesz kerékpározás közben, a headsetek használatát engedélyezik - közölte a közlekedési miniszter. Az új kerékpározási törvény júliusban lép életbe. 

Kezeket a kormány fölé!Fotó: Nicolas Economou/NurPhoto

Az autóvezetés közben kézben tartott mobiltelefonért 230 euró pénzbüntetést szabhat ki az illetékes hatóság, és valószínűleg a kerékpárosok esetében is ekkora lesz a bírság, de 

a kormány még konzultációt folytat erről a lakossággal, 

és megvárja annak eredményét. 

Üdvözölte az új törvényt a tilalomért kampányoló Michael Kulkens aktivista, akinek 13 éves fia 2015-ben egy kerékpárbalesetben vesztette életét, mert a mobilját nézte. „Le kellett állítanom az autómat, mert könnyek borították el a szememet, amikor a rádióban meghallottam, hogy elrendelik a tilalmat” - mondta a De Telegraaf napilapnak. 

A 17 milliós Hollandiában 23 millió kerékpár van forgalomban. Tavaly a holland utakon 613-an* vesztették életüket, egynegyedük azért, mert elvonta valami a figyelmét. (MTI)

*Az MTI-től átvett szövegben eredetileg az állt, hogy 613 biciklis halt meg az utakon, de valójában ez az összes közúti haláleset száma, amelyből 209 a biciklis.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.