Az amerikai értékpapír-piaci felügyelet csalással vádolja Elon Muskot

TECH
2018 szeptember 27., 21:15
comments 93

Az Amerikai Értékpapírpiaci és Tőzsdefelügyelet (SEC) egy manhattani szövetségi bíróságon pert indított azzal a váddal, hogy a Tesla főnöke, Elon Musk értékpapír-piaci csalást követett el.

Elon Musk még augusztusban írta ki a Twitterre, hogy kivezeti a jelenleg tőzsdén lévő vállalatot, és ehhez megvan a szükséges tőke is, de azt a SEC kérdésére sem volt hajlandó közölni, hogy honnan, miből fedezi a tőzsdei kivezetést, vagyis a vállalati részvények felvásárlását. Az amerikai igazságügyi minisztérium emiatt vizsgálatot indított.

A SEC szerint Musk állítása, hogy megvan a szükséges tőke, „hamis és félrevezető” volt. A panasz szerint az állítás zavart okozott a tőzsdén, és kárt okozott a befektetőknek. „Valójában Musk még csak nem is beszélt bármilyen potenciális finanszírozási forrással kulcsfontosságú szerződési feltételekről, nemhogy biztosan meg lett volna a szükséges tőke a művelethez” – áll a keresetben.

Elon Musk a 68. Nemzetközi Űrhajózási Kongresszuson 2017. szeptember 29-én.
photo_camera Elon Musk a 68. Nemzetközi Űrhajózási Kongresszuson 2017. szeptember 29-én. Fotó: Peter Parks/AFP

A SEC arra törekszik, hogy eltiltassa a Teslát 2008 óta vezető Muskot attól, hogy egy tőzsdén kereskedő cég igazgatója legyen, vagy tisztséget töltsön be abban, illetve pénzbüntetés kiszabását is kéri. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.