Orbán definíciója szerint Szent István, Horthy Miklós és Puskás Ferenc sem volt magyar

magyar idők
2018 október 09., 12:55
comments 467

„Kezdjetek el élni, hogy legyen mit mesélni
Majd az unokáknak, mikor körbeállnak”
(Anna and the Barbies)

Orbán Viktor miniszterelnök és kezdő, autodidakta magyarságkutató a múlt héten definiálta, hogy szerinte ki számít magyarnak:

„Sokat vitatkoztak Magyarhonban arról, hogy ki a magyar. Van, aki szerint az, akinek a nagyszülője magyar volt. Tetszetős válasz, de a korszellem, amelyet kialakítottunk, a fejlődés, amit megindítottunk, az országépítés és nemzetegyesítés, amelybe belevágtunk, a lelkület, amely magával ragadott bennünket, egy új választ is ad arra a régi kérdésre: ki a magyar? Barátaim, az a magyar, akinek az unokája is magyar lesz.”

Ez a forradalmi gondolat egyrészt jelentős részben leszűkíti a potenciális magyarok listáját, hiszen a gyerektelen családoktól a meddő nőkön keresztül a fiatalon elhunyt férfiakon át a papokig elég sok mindenki akad fent a rostán.

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/444

De talán ennél is fontosabb, hogy végre kiderült: akiről eddig sziklaszilárd hittel hihettük, hogy ősmagyar (vagy bizonyos korban: fajmagyar), az is elvesztheti őshonos identitását. Nem egy, sok évszázadra visszatekintő családfával büszkélkedő, híres magyar nemesről vagy nemzeti hősről kiderült, hogy csak ugatta a magyarságot. Itt az ideje, hogy leszámoljunk az ő mítoszaikkal, hiszen Orbán Viktor szerint nyilvánvalóan nem voltak magyarok.

Puskás Ferenc

Ki hitte volna, hogy az Aranycsapat kapitánya, minden idők egyik leghíresebb magyar embere, akit nagy állami szertartással, a nemzet halottjaként temettek el a budapesti Szent István-bazilikában, igazából nem is volt magyar? Talán még maga Orbán Viktor sem, különben biztosan nem alapítja meg a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát.

Az Aranycsapat legendás kapitánya, Puskás Ferenc olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes labdarúgó újonnan felavatott bronzszobra, Csíky László szobrászművész alkotása a szentesi Pusztai László Sporttelep bejáratánál 2013. november 16-án.
photo_camera Az Aranycsapat legendás kapitánya, Puskás Ferenc olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes labdarúgó újonnan felavatott bronzszobra, Csíky László szobrászművész alkotása a szentesi Pusztai László Sporttelep bejáratánál 2013. november 16-án. Fotó: Kelemen Zoltán Gergely/MTI

Puskás ugyanis az 56-os forradalom leverésének hírére Bécsben maradt, ahová követte a felesége és a gyereke is, majd Spanyolországba költözött. Unokái, Isabella Damborena Puskas és Reka Damborena Puskas Baszkföldön élnek, és nem is beszélnek magyarul.

Horthy Miklós

A kormányzó akár kakukktojás is lehetne, de Orbán Viktor definíciója segít eligazodni.

Horthy Miklós és felesége a Nemzeti Kamara Színház páholyában az 1930-as évek végén
photo_camera Horthy Miklós és felesége a Nemzeti Kamara Színház páholyában az 1930-as évek végén

Ha még el is fogadnánk, hogy Horthy Miklós unokája, a muszlim hitre áttért Sharif Horthy, aki az indonéz feleségével, Tuti Horthyval az Egyesült Királyságban él, magyar ember, az ő unokái már nem magyarok. Azaz az Orbán-szabály szerint Sharif Horthy sem az, tehát az ő nagyapja, Horthy Miklós sem az.

Mindszenty József

Az Orbán-elv ismeretében azt pedig már talán magyarázni sem kell, hogy tiszteletre méltó Mindszenty József, Esztergom érseke, Magyarország utolsó hercegprímása miért nem volt magyar.

Deák Ferenc

A magyar politikus, jogász, táblabíró, államférfi, országgyűlési képviselő és az első felelős magyar kormány igazságügy-minisztere, „a haza bölcse” és „a nemzet prókátora” egész életében agglegény maradt, gyereket nem nemzett.

photo_camera Franz Deák vagy Francesco Deak, de biztosan nem Deák Ferenc Fotó: Ellinger Ede/Wikipedia

Következésképp nem tudom, melyik „haza” bölcse lehetett, de nem Magyarországé.

Kossuth Lajos

Kossuth Lajosnak ugyan három gyereke is volt, de Vilma lánya 19 évesen elhunyt, férje nem volt, Kossuth Ferencnek mindkét házassága gyerektelen maradt, öccse, Lajos Tódor pedig sosem nősült meg.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédet mond a Kossuth Lajos-szoborcsoport avatásán a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusán 2018. szeptember 19-én. Ha tudta volna, hogy valójában egy külföldi ügynök szobrát avatja fel...
photo_camera Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédet mond a Kossuth Lajos-szoborcsoport avatásán a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusán 2018. szeptember 19-én. Ha tudta volna, hogy valójában egy külföldi ügynök szobrát avatja fel… Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Megint csak: az a tény, hogy Kossuth unokák nélkül maradt, orbáni értelemben véve alkalmatlanná tette arra, hogy magyar legyen.

Petőfi Sándor

Hasonlóan járt Petőfi Sándor Alexander Petrovics is: egyetlen fia, Zoltán (Zoltan Petofi) 21 évesen meghalt. Az orbáni állampolgársági definíció szerint a leghíresebb magyar költő, forradalmár, nemzeti hős, a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakja nem magyar. Er ist kein Ungar – csak hogy a hozzá hasonlók is megértsék.

ساندور بيتوفي
photo_camera ساندور بيتوفي

Ady Endre

A 20. század egyik legjelentősebb magyar költője sem magyar, hiszen sem utódja, sem boldog őse, sem rokona, sem ismerőse nem volt senkinek. Nem csoda, hogy Orbán rendszeresen rosszul idézi.

翁德雷·厄岱
photo_camera 翁德雷·厄岱 Fotó: Székely Aladár

Kinizsi Pál

Orbán Viktornak hála újabb nagy rejtélyre derült fény: hogy lehet az, hogy a magyar történelem egyik legismertebb hadvezére sosem vesztett csatát? Hát úgy, hogy nem is magyar volt.

Paul Chinezu, a fost un comandant în armata regelui Ungariei, Matia Corvin, și comite de Timișoara.
photo_camera Paul Chinezu, a fost un comandant în armata regelui Ungariei, Matia Corvin, și comite de Timișoara. Fotó: A.Catalina/Wikipedia

Szent István

Mi a fészkes fene folyik itt?! Hát már az utolsó magyar nagyfejedelem, az első magyar király, a keresztény magyar állam megteremtője, az egyik első magyar katolikus szent sem magyar?

photo_camera Fotó: Dimitris Kamaras/Flickr

Nagyon úgy fest: az Orbán-doktrína szerint ugyanis „az a magyar, akinek az unokája is magyar lesz”. Márpedig I. Istvánnak ilyesmihez nem volt szerencséje: miután Imre fia 1031-ben vadászat közben meghalt, trónörökös nélkül maradt, ráadásul  valamennyi gyerekét maga temette el. Még megpróbálkozott ugyan azzal, hogy megvakíttatta Vazult, és száműzte a fiait, de ez az ő helyzetén már nem javított. Ettől nem lett magyar, és úgy tűnik, Orbán szerint mástól sem…

Azért a kedves olvasónak teljesen nem kell elkeserednie, attól félve, hogy egy napon arra ébredhet, hogy magyar unoka híján nem fér bele Orbán magyarságdefiníciójába. Az Alaptörvény és az állampolgárságról szóló sarkalatos törvény ugyanis pontosan meghatározza, ki a magyar. Az alkotmányban az is olvasható, hogy: „Senkit nem lehet születéssel keletkezett vagy jogszerűen szerzett magyar állampolgárságától megfosztani.” Szóval megint csak mindegy, mit mond Orbán.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.