Rendőröket küldenek az inflációra Törökországban

külföld
2018 október 10., 09:18
comments 296

Miközben Erdogan elnök Budapesten türbét avat, otthon az infláció ellen küzd - a rendőrség segítsével. A Bloomberg közölt cikket azokról a török rendőrökről, akiknek az a feladata, hogy ha már értelmes gazdasági intézkedéssel nem megy, akkor helyszíni bírságokkal szabjanak gátat a folyamatos áremelkedéseknek.

Az összeomló török líra 2018-ban eddig 38 százalékot vesztett értékéből, és szeptemberben már 25 százalékos volt az infláció, aminek következményeként a fogyasztói javak ára kétszer ilyen ütemben emelkedett.

A török vezetés mindenféle kreatív, de valójában teljesen hatástalan intézkedésekkel igyekszik gátat szabni az áremelkedéseknek. Arra kényszerítik a bankokat, hogy a piaci alatti kamat alatt adjanak lakáshiteleket. Megtiltották, hogy valaki külföldi valtutával vegyen vagy béreljen ingatlant. Hatóságilag határozták meg a kenyér árát. Most pedig rendőröket küldenek a boltokba, hogy ellenőrizzék, megfelelőek az árak.

A rendőrök ellenőrzik, hogy ugyanannyit kell fizetni a kasszánál, mint amennyi a polcokra ki van írva, és hogy a boltosok csalnak-e a mérleggel. Arra is figyelnek, hogy a kereskedők ne halmozzanak fel túl nagy készleteket a későbbi magasabb árakra várva.

A Bloomberg cikkében megszólaló valamemnyi, a kormánytól független szakértő és vásárló szerint teljesen értelmetlenek ezek az intézkedések. Ahogy egyikük fogalmazott, „az infláció ellen nem bűnüldöző szerveknek kell harcolniuk”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.