Orbán ötletére tízszerezte meg a jegybank az aranytartalékot

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A Magyar Nemzeti Bank kedden jelentette be, hogy tízszeresére növelte az ország aranytartalékát. Vagyis a tartalék 3,1 tonnáról 31,5 tonnára emelkedett, amivel az aranykészlet nagysága elérte a 70 évvel ezelőtti szintet. A jegybank 1986 óta most először vásárolt újra aranyat. Az aranytartalék emelésére és fizikai formában történő hazaszállítására 2018 októberének első felében került sor.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke sajtótájékoztatót tart a jegybank székházábanFotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Az Index beszámolója szerint a bejelentésnél Matolcsy György arról is beszélt, hogy egy éve Orbán Viktor javasolta, hogy az MNB gondolja át az aranystratégiát, ezután döntöttek a tartalék növelése mellett.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.