„A Kormányinfo nem érdekegyeztető fórum!” – írják a közalkalmazottak szakszervezetei

politika
2018 október 18., 12:19
comments 149

A Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége, a Külügyminisztériumi Dolgozók Szakszervezete és a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete A Kormányinfo nem érdekegyeztetési fórum! címmel adott ki közleményt.

A szerdai Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter bejelentette a központi közigazgatás létszámcsökkentését, amire már augusztusban is tett utalást. A szakszervezetek közleménye szerint augusztus óta több levelet, hivatalos tárgyalásokra szóló kezdeményezést küldtek, és sajtótájékoztatót tartottak, hogy a munkáltató kormány „tartsa be a vonatkozó dokumentumok egyeztetésről szóló előírásait ebben a létfontosságú kérdésben”.

Mint írják, követelik, hogy a kormány „a tervezett intézkedések meghozatala előtt kérje ki a kompetens érdekvédelmi szervezetek véleményét a hatályos jogszabályok figyelembe vételével:

  • közszolgálati tisztviselői törvény
  • ILO Egyezmény a szociális párbeszédről
  • Szociális Jogok Európai Pillére, melyet a magyar kormány az elmúlt egy évben írt alá.
  • Európai Unió Központi Közigazgatási Ágazati Párbeszéd Bizottság Egyezménye a konzultációs jogról.”

Azt írják:

„Az információs és konzultációs jog azt jelenti, hogy az állományt érintő lépések megtétele előtt, közben és után folyamatosan működtetni kell az érdekegyeztető fórumokat. A Kormányinfo nem érdekegyeztető fórum! A tíz éve kiéheztetett közszolgálati tisztviselők riogatását szakszervezeteink határozottan elítélik! Azonnali szociális párbeszédre van szükség!”

Kovács Zoltán kormányszóvivő a Hír Tv-n arra a kérdésre, hogy egyeztettek-e előzetes a szakszervezetekkel a leépítésről, úgy reagált, hogy „furcsa ez a felvetés, mert az elmúlt 8 évben következetesen képviseljük azt az álláspontot, hogy a lehető legkisebb bürokráciával kívánjuk működtetni az államot”, erről pedig a benne dolgozóknak tudnia kellett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.