„Az egyetlen megoldás a centrum” – mondta Puzsér Róbert az LMP tüntetésén

politika
2018 október 23., 14:42
comments 391
Jobbról balra: Ungár Péter parlamenti képviselő, illetve Keresztes László Lóránt és Demeter Márta társelnökök az LMP október 23-i tüntetésén.
photo_camera Jobbról balra: Ungár Péter parlamenti képviselő, illetve Keresztes László Lóránt és Demeter Márta társelnökök az LMP október 23-i tüntetésén. Fotó: Urfi Péter

Az LMP október 23-án Budapesten ismét fáklyás felvonulással tüntetett az állami férőhelyek megmaradása és a fizetős felsőoktatás ellen. A Szent Gellért térről vonultak át a Corvinus elé kb. 300 emberrel, főleg fiatalokkal.

photo_camera Fotó: Urfi Péter/444
photo_camera Fotó: Urfi Péter/444
photo_camera Fotó: Urfi Péter/444

Pitz Dániel, a Lehet Más a Politika ifjúsági szervezetéből Puzsér Róbert főpolgármesteri választási programját, a Sétáló Budapest tervet dicsérte. Ungár Péter korábban levélben győzködte az LMP-s politikusokat, hogy a párt álljon be Puzsér Róbert főpolgármesteri kampánya mögé, mert a támogatása egy LMP–Jobbik-együttműködésnek is megágyazhat.

A rendezvényen beszédet mondott Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölt is. Azt mondta, ma számos budapesti rendezvényen törleszkednek 1956 örökségéhez, és pózolnak azzal, hogy ők a pesti srácok. Puzsér szerint 1956 egy olyan világban zajlott, ahol még a gazemberek is hittek valamiben, de ma, a posztmodern korban a lyukas zászló helyett trollface-es póló jelzi a nemzeti identitásunkat.

Puzsér azt mondta, annak a nemzedéknek a tagja, amelyik 1995-ben az egyetemen a Wall Street bankárainak neoliberális szövegeit kapta, de évekig tartó utóvédharcokkal megvédték a tandíjmentességet. Most viszont ugyanez a helyzet, csak éppen a kriptofeudális Fidesz akarja bevezetni a tandíjt. „Az ingyenesség az utolsó progresszív érték a felsőoktatásban” – mondta. Szerinte a mai magyar oktatásból kiszorul a szolidaritás, nem emeljük fel elégszer a szavunkat a gyalázatos oktatási helyzet ellen.

photo_camera Fotó: Urfi Péter/444

Puzsér szerint tandíjat vezetnének be használhatatlan tudásért, miközben a magyarok háromnegyede átlagbér alatt keres. Puzsér szerint „ez az utolsó védvonal, amit még nem állított szolgálatába” a neoliberalizmus és az újfeudalizmus. Ezt a nemzetet Orbán Viktor a gyártósor mellé szánja – mondta Puzsér, aki úgy látja, az egyetlen megoldás a centrum, ami a nyugatos szabadságot követeli meg, nem a keleties despotizmust. A centurm innovációra, oktatásra és tehetségre építene, nem polgárháborúra. „Cél a centrum!” – zárta a beszédét Puzsér Róbert, majd elénekelték a Himnuszt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.