Magyar könyvtárakban és egyetemeken is hozzáférhető lesz a népirtások túlélőivel készített videóinterjúk óriási gyűjteménye

Történelem
2018 október 29., 22:15
comments 61

Negyven magyarországi és határon túli közintézményben, megyei könyvtárakban, múzeumokban, egyetemeken és más kutatóhelyeken lesz elérhető a világ legnagyobb digitális videóinterjú-gyűjteménye. 

A Vizuális Történelmi Archívuma több mint 54 ezer életút-interjút tartalmaz népirtások túlélőivel és szemtanúival. 

Ezek túlnyomórészt a holokauszt időszakáról szólnak, az adatbázis azonban az elmúlt években kibővült az 1915-1923 közötti örmény népirtás, a ruandai tuszik ellen folytatott 1994-es genocídium, az 1937-38-as nankingi mészárlás, illetve az 1978 és 1996 között guatemalai és az 1975 és 1979 közötti kambodzsai népirtás anyagaival.

Ruandai emlékláng
photo_camera Ruandai emlékláng Fotó: YASUYOSHI CHIBA/AFP

Monok István, az MTA Könyvtár és Információs Központ főigazgatója hétfőn Budapesten elmondta: a könyvtár szervezetében működő Elektronikus Információszolgáltatás (EISZ) Nemzeti Programon keresztül a magyar állam négy részletben vásárolja meg a hatalmas forrásanyag örökre szóló hozzáférési jogát a ProQuest tudományos tartalomszolgáltató cégtől.

A Dél-Kaliforniai Egyetem (USC) Soá Alapítványának archívuma digitalizált, indexált és percre lebontva kereshető, hiperhivatkozásokkal ellátott tartalmának kutatását 64 ezer kulcsszó; 1,8 millió név és több mint 710 ezer kép segíti. Az archívum bemutatóján Karen Jungblut, az alapítvány globális kezdeményezésekért felelős igazgatója hangsúlyozta: az adatbázis 

több mint 114 ezer órányi, összesen 41 nyelven és 62 országban rögzített videóinterjút tartalmaz, ezzel a legnagyobb a hasonló típusú digitális történelmi archívumok között.

Az adatbázisban több mint 700 Magyarországon és több mint 1300 magyar nyelven felvett oral history interjú található, mintegy hatezer interjúalany született Magyarországon, és több mint nyolcezren beszélnek a második világháború előtti, alatti és utáni Magyarországról az interjúkban - emelte ki. 

Rafael Sidi, a ProQuest alelnöke az eseményen elmondta: az EISZ az első országos szintű kezdeményezés, amely megvásárolta az archívumhoz való hozzáférési jogot. Hozzáfűzte: ma minden korábbinál fontosabb toleranciára, a gyűlölet elutasítására tanítani a fiatalokat, az archívum ennek az eszköze is. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.