A liberális demokráciát ünneplő szöveget íratnának alá Orbánnal

eu
2018 november 05., 15:22
comments 380

November 7-én és 8-án tartja Helsinkiben a kongresszusát az EPP, vagyis az európai néppárt, amelynek tagja többek között a Fidesz is. A kongresszus legfontosabb döntése arról szól majd, hogy megválasztják, kit ajánljanak az Európai Bizottság következő elnökének. Két jelölt van, a német Manfred Weber és a finn Alexander Stubb. Weber sokkal esélyesebb.

A párt elnöksége közben egy olyan nyilatkozattervezetet készített, aminek az eleje öt-hat éve még közhelyes kiállásnak tűnhetett volna a demokrácia mellett, de mostanra úgy hangzik, mintha direkt a Fideszt provokálnák vele.

A szöveg első bekezdése így hangzik:

"Jövőre európai parlamenti választásokat tartanak az Európai Unióban. Politikai családunknak mindent meg kell tennie, hogy erősítse a polgárok bizalmát az intézményeinkben. Az utóbbi években a demokráciát illetően az EU-nak sok kihívással kellett szembenéznie, még a tagállamainkban is. A második világháború óta a kereszténydemokraták az európai liberális demokrácia megteremtéséért vívott küzdelemben az első vonalban harcoltak - ennek alapjai a zsidó-keresztény értékek, a jogállamiság, a többpártrendszer, az erős civil szervezetek, a független sajtó, a vallás-, a gyülekezési- és a szólásszabadság. Napjainkban ezeket az alapvető értékeket és elveket soha nem látott kihívások érik. Populista és nacionalista szélsőségesek, dezinformációs kampányok és diszkrimináció fenyegetik a jogállamiságot. Ez a legnagyobb fenyegetés, ami az európai demokráciát és szabadságot érte a vasfüggöny leomlása óta."

Orbán Viktor és Joseph Daul, az EPP elnöke
photo_camera Orbán Viktor és Joseph Daul, az EPP elnöke. Daul már jóváhagyta ezt a nyilatkozatot. Fotó: Wiktor Dabkowski/Picture-Alliance/AFP

Ez a szöveg élesen ellentmond Orbán Viktor idei nyilatkozatainak. A fenti szöveg azt állítja például, hogy a kereszténydemokraták liberális demokráciát akarnak. Orbán a nyáron viszont pont arról beszélt, hogy a liberális demokrácia és a kereszténydemokrácia nem összeegyeztethető, és ezt éppen az EP-választás tétjét magyarázva vezette le:  

"Ezért döntő jelentőségű az előttünk álló választás, ezen a választáson meg kell mutatnunk, hogy a liberális demokráciának van alternatívája, ezt úgy hívják, hogy kereszténydemokrácia, és a liberális elitet le lehet váltani egy kereszténydemokrata elitre."

A jogállamiságról pedig most ősszel úgy beszélt, mint az a terrorizmust és migrációt támogató brüsszeli elit manipulatív jelszava, nem pedig mint egy veszélyeztetett érték:

"Brüsszelt ma azok uralják, akik a szabad nemzetek szövetsége helyére európai birodalmat kívánnak. Olyan európai birodalmat, amelyet nem a népek választott vezetői, hanem a brüsszeli bürokraták irányítanak. Ma már ott tartunk, hogy számos európai országban is az európai birodalom hívei kormányoznak. Ezért tudhatjuk, hogy milyen lesz az a szép új világ, ha rajtuk múlik. Növekvő számban tűnnek fel más földrészekről és más kultúrákból érkezett, katonakorú férfiak, és még a mi életünkben saját képükre formálják az európai nagyvárosokat, lassan, de biztosan kisebbségbe szorítva az európai őslakosokat. A terror a nagyvárosi élet részéve válik. A jogállamra hivatkozó politikai manipuláció mindennapossá lesz. A szólás- és sajtószabadság pedig addig terjed, ameddig őket visszhangozza."

A néppárt egyik régóta húzódó belső vitája, hogy mit kezdjen a Fideszszel. Orbán Viktor magyarországi kormányzása sok nyugati EPP-s pártot felháborított, nem véletlen, hogy még a frakció tagjainak a többsége is megszavazta a Sargentini-jelentést. A mostani nyilatkozat elfogadása vagy visszautasítása egy próbatétele is Orbán Viktornak, képes-e a hazai közönségének előadott szövegeivel homlokegyenest ellentmondó nyilatkozatot elfogadni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.