Committee to Protect Journalists: A magyar ügyészségnek ejtenie kell a vádakat az Index újságírója ellen

Média
2018 november 08., 13:59
comments 103
Dezső András az Index.hu újságírója
photo_camera Dezső András a 444 videójában Fotó: Index

„A magyar hatóságnak azonnal ejtenie kell a vádakat Dezső András ellen, amit oknyomozói munkája miatt indítottak. A nyilvánosan elérhető adatok alapján végzett nyomozás szolgálat, nem bűncselekmény.”

Ezt Gulnoza Said, a Committe to Protect Journalists nevű újságíró-szervezet európai- és középázsiai programjának vezetője mondta.

Dezső András az Index újságírója, aki a fideszes médiából tudta meg, hogy vádat emelt ellene az ügyészség személyes adattal való visszaélés miatt. Ennek alapja a cikk, amit a Svédországból hazaköltöző magyar nőről írt, aki a közmédiának arról beszélt, a migránsok miatt tért haza. A cikkben arról írt, hogy Svédországban rágalmazásért, közbizalom elleni bűncselekményért és zaklatásért ítélték el.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.