A CEU Bécsbe költözéséről tárgyalt Soros György és Sebastian Kurz

oktatás
2018 november 19., 05:12
comments 385

Vasárnap este fogadta hivatalában Soros Györgyöt Sebastian Kurz osztrák kancellár. A találkozó kiemelt témája a CEU Bécsbe költözése volt.

A Soros által alapított egyetemet egy éve próbálja elűzni Magyarországról a kormány, mostanra úgy fest, sikerrel: október végén az egyetem vezetése december elsejéig adott határidőt a magyar kormánynak, hogy aláírják azt az együttműködési megállapítást, ami garantálhatná az egyetem további működését Budapesten. A kormány azonban a saját maga által szabott feltételeket nem hajlandó betartani, így olyan helyzetbe hozták az egyetemet, hogy költözniük kell.

Nem meglepő módon Ausztria pedig kapva kap az alkalmon, hogy a közép-kelet-európai régió egyik legmagasabban jegyzett, rengeteg kutatási forrást és erős nemzetközi kutatói hálózatot fenntartó egyeteme hozzájuk költözne. 

Soros hétfőn fog találkozni az osztrák tudományos miniszterrel, Heinz Fassmannal, akivel technikai dolgokat fognak átbeszélni, így például a CEU-s diplomák akkreditálásának módját. Ezen kívül szó lesz a Budapesten dolgozó egyetemi munkavállalók Bécsbe költözéséről is.

A következő téli félévtől kezdve a politikatudományi, az újságírói és a nemzetközi kapcsolatok posztgraduális képzései már Bécsben indulhatnak el az egyetemnek. 

A kancellária közleménye szerint Soros és Kurz ezen kívül külpolitikai kérdésekről is beszélgettek Volt, amiben eléggé más véleményt képviselnek, például a migráció kérdésében, de Kurz hivatalának közleménye szerint fontos olyan emberekkel is beszélgetni, akikkel nem mindenben értünk egyet. 

Azt, hogy a Fidesz hogyan indított offenzívát a CEU ellen, itt foglaltuk össze részletesebben. (Kurier)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.