Amerikai autógyárakat zár be a General Motors, Trump szerint rossz emberekkel szórakoznak

külföld
2018 november 27., 07:34
comments 149

A General Motors (GM) arra készül, hogy egy éven belül leállítja a termelést öt észak-amerikai gyárában, 14 ezer munkahelyet megszüntetve ezzel. Az amerikai autógyártó ezen kívül három,  az amerikai kontinensen kívül fekvő gyárát is bezárná 2019-ben. 

Az indoklásban az emelkedő költségek és egyes modellek iránti lassuló kereslet áll, valamint hogy más típusú járművek, például teherautók és önvezető autók gyártására akarnak koncentrálni. 

Trump és a GM vezérigazgatója, Mary Barra tavaly márciusban
photo_camera Trump és a GM vezérigazgatója, Mary Barra tavaly márciusban Fotó: NICHOLAS KAMM/AFP

A bejelentést komoly felháborodás fogadta az Egyesült Államokban, élesen kikelt ellene Donald Trump is, aki kampányában épp abban az ohiói városban beszélt arról, hogy visszatérnek az USA-ba a munkahelyek, ahol most 1600 munkahely megszűnik. 

A gyárbezárásokat szívtelennek minősítették a nagyobb autóipari szakszervezetek, és Trump mellett Justin Tudeau kanadai miniszterelnök is felszólalt ellene, illetve mindketten beszéltek telefonon Mary Barrával, a GM vezérigazgatójával. 

Barra elmondása szerint direkt most, az erős gazdasági környezetben és a GM jó teljesítménye idején döntött az átalakítás mellett, hogy a GM a jövőben is nyereséggel működjön, amikor várhatóan majd visszaesik az egész amerikai autóipar teljesítménye. 

Trump hétfőn azt mondta Barrának, hogy a GM-nek nem kéne többé Kínában gyártania járműveket, és építsenek egy új gyárat Ohióban a most bezáró helyett. A Wall Street Journalnak az elnök azt mondta, átkozottul nyitniuk kéne egy gyárat, nagyon gyorsan. 

„Szeretem Ohiót” – tette hozzá az elnök, aki azt is elmondta Barrának, hogy a rossz emberekkel szórakoznak. 

A GM közleményben védte meg a lépéseket. Mint írták, az elmúlt négy évben 6,6 milliárd dollárt költöttek amerikai befektetésekre, és 17600 munkahelyet hoztak létre. 

A vállalat most az észak-amerikai munkavállalóinak 15 százalékát fogja elküldeni. A bejelentés hírét lelkesen fogadta a tőzsde, a GM részvényei 4,8 százalékot erősödtek hétfőn. 

Nem a GM az egyetlen amerikai autógyártó, amely szűkíteni tervezi a termelőkapacitását, hasonló tervezett leépítésekről lehetett hallani például a Ford kapcsán is. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.