Botrányba fulladt a parlamenti ülés, az ellenzék sípolt, kiabált, majd kivonult

parlament
2018 december 10., 15:01
comments 438

Azt írja az Index, hogy délután a Parlamentben botrány lett, amikor a Fidesz ellehetetlenítette az ellenzék egyik akcióját, és kitalálta, hogy a Fidesz-KDNP egyetlen szavazással akadályozza meg, hogy az ellenzék közel 3000 módosító javaslatát (amivel a túlóratörvényt próbálták volna szabotálni) egyenként kelljen leszavaznia.

Kövér László házelnök az igazságügyi bizottságra hivatkozva egy gépi szavazást rendelt el, és végül 23 igen és 116 nem szavazattal elvetették az ellenzéki csomagot.

Az ellenzék soraiban ekkor elkezdetek sípolni, majd hangos kiabálások zavarták meg az ülést, amire Kövér László azt mondta: „Az ülés alatt orvosi ügyelet áll rendelkezésre, aki rosszul érzi magát, odafáradhat.”

A napirendet 117 igen és 10 nem szavazattal elfogadták, végig sípoltak, bekiabáltak. A legnagyobb sípoló Varga László (MSZP) lehetett, Kövér ugyanis a „súlyos rendzavarása miatt” kizárta az ülésnapról. Azt is mondta, szankcionálni fogja az MSZP-s Tóth Bertalan, Bangóné Borbély Ildikó, Kunhalmi Ágnes és a DK-s Varju László viselkedését, ekkor is végig kiabáltak.

  • Az ellenzéki képviselők ügyrendi hozzászólás címén kaptak szót, Tóth Bertalan kérte az egyenkénti szavazást, de Kövér elutasította.
  • A DK-s Vadai Ágnes pedig kérte, hogy Kövér a házőrséget vonja vissza az ülésterem bejáratától, mert az Országház rendjéért felelős házőrség felsorakozott a bejáratnál. Vadai arról beszélt, hogy a fideszesek „az út a börtönbe-programot” valósítják meg, amire Kövér elvette a szót, és azt mondta, „fejezze be az óbégatást”. A hvg.hu videója az esetről:
  • Az LMP-s Keresztes László Lóránt a házbizottság összehívását kezdeményezte, amire Kövér azt mondta, majd a megfelelő időben összehívja. Tordai Bence (Párbeszéd) új levezető elnököt kért, de Kövér azt mondta, tartózkodjon az ülésvezetés bírálatától.
  • A jobbikos Varga-Damm Andrea arról beszélt, hogy tilos a videózás az ülésteremben, de a fideszes páholyokból folyamatosan videózzák az ellenzéki képviselőket.

A botrány akkor ért véget, amikor Kövér szólt, hogy elkezdődik az interpellációs napirend, amire Z. Kárpát Dániel jobbikos képviselő azt mondta, nem él a felszólalással, a fideszesek szégyelljék magukat, majd a mikrofonját ledobva kivonult. A többi ellenzéki képviselő is kiment, így csak a fideszesek maradtak bent, egymást interpellálták. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.