Gyakran logikátlanul költ tízmilliárdokat a kormány határon túli focipályákra, a pénzek általában haverokhoz kerülnek

sport
2018 december 11., 10:21
comments 95

„Amikor a miniszterelnök úr megkérdezte, hogyan tudna segíteni a magyar állam Komáromnak és a régiónak, arról beszéltem, hogy itt van a volt mezőgazdasági iskola, amelyet éppen akkor árult el a megye, azt meg lehetne venni, és csinálni egy erős magyar mezőgazdasági szakközépiskolát, mert az nincs az országban és Komárom a mezőgazdasági régió közepén helyezkedik el. (…) Orbán Viktor felvetette, mi lenne, ha épülne egy új stadion. Azt feleltem, miért ne, ha az egyéb fejlesztések mellett erre is jut”

Ez a történet az iskolát kérő határon túli magyarnak inkább stadiont ajánlgató Orbán Viktorról, amit az a Czíria Attila mesélt az Átlátszónak, aki a 2014-es szlovák önkormányzati választások idején az MKP és a Híd közös révkomáromi polgármesterjelöltje volt, elég jól jellemzi a magyar kormány környező országokbeli fociügyi nyomulását.

Az, hogy a kormány rengeteget költ különféle határon túli fociszervezetekre, eddig is ismert volt, az Átlátszó most azonban kikérte az összes vonatkozó szerződést, összesítette az adatokat és végignézte az összes projektet, majd cikksorozatot írt az eredményekből.

A most megjelent első cikkükben a Romániába, Szerbiába és Szlovákiába irányuló, összesen 16 milliárd forintra rúgó támogatásokat kapargatták meg.

photo_camera A Topolya TSC játékosai edzenek a csapat egyik külvárosi pályáján Fotó: Botos Tamás

Az összesítésből a következő fontos és jellemző dolgok derülnek ki:

  1. A magyar kormány közpénztámogatását a legnagyobb eséllyel az kapja meg, aki vagy személyes ismerőse, vagy üzletfele Orbán Viktornak, esetleg személyesen lobbizik nála. Vajdaságban hiába létezett egy, a magyar kormány által is támogatott, működő akadémia a 99 százalékban magyarok lakta Tóthfaluban, Orbán utasítására Topolya harmadosztályú csapata kapott 3 milliárdot akadémiára, mert Árok Ferenc szerbiai magyar edző a Felcsúti aréna átadása előtt az objektum tetején összebarátkozott Orbánnal és ezért lobbizott nála. A román harmadosztályú FK Csíkszereda összesen 3,7 milliárdot kapott, a klub elnöke, Szondy Zoltán a kollégium átadóján azt mondta, hogy “ a baráti kapcsolatok hozták létre ezt a létesítményt”. A másik erdélyi csapat, amelyik 2 milliárdot kapott, a Sepsi OSK. Ennek a tulajdonosa, Varga Károly a Hódút nevű cég tulaja, akinek 3 közös cége van Mészáros Lőrinccel. A felvidéki DAC 2,4 milliárdot kapott, a tulajdonosa Világi Oszkár, aki saját bevallása szerint 1990 óta a barátja Orbán Viktornak. A helyzet az, hogy az Átlátszó első cikkében felsorolt összes támogatott klub közül egyedül a Komáromi FC esetében nem volt azonnal kimutatható baráti vagy üzleti kapcsolat.

  2. A magyar kormánytámogatásnak olyan helyeken is része a stadionépítés, ahol ez nem látszik feltétlenül szükségesnek. Komáromban ugye maga Orbán jött elő az új stadionnal, pedig ott egy minimális nézőszámú, másodosztályú csapat játszik a szükségesnél jóval nagyobb városi stadionban. Később, a támogatás valós odaítélésekor talán ezért is a mostani pálya felújítására kapták a pénz egy részét, ám a klub honlapján egy ideje több helyen is szerepel egy tervezett új stadion látványterve. A topolyai TSC milliárdjainak egy része is új stadionra megy, jóllehet a 444 helyszíni riportjában azt mondták a helyiek, hogy a harmadosztályú csapatnak helyben nincs klasszikus szurkolótábora, csak a játékosok rokonai-ismerősei járnak ki. Ehhez képest 3500-4500 fős új stadiont fognak ide felhúzni.


Akit minden részlet érdekel, az olvassa el az Átlátszó teljes cikkét!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.