Sargentini: A „rabszolgatörvény” is mutatja, mielőbb el kell indítani a hetes cikk szerinti eljárást Magyarország ellen

2018 december 17., hétfő 19:47
181
Judith Sargentini, a zöld párti frakció holland képviselõje (j) felszólal az Európai Parlament vitáján 2018. szeptember 11-én. Balra Orbán Viktor miniszterelnök, mögötte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezetõ miniszter (b2) Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

A magyar jogállamiságról készült uniós jelentés szerzője, a holland Judith Sargentini hétfőn közleményben reagált a Magyarországon hatodik napja zajló demonstrációkra. 

Az EP-képviselő szerint az új „rabszolgatörvény” a jéghegy csúcsát mutatta meg egy tekintélyelvűségbe és állami kontrollba zuhanó országban, ahonnan fiatalok tömegei menekülnek, miközben a kormányfő fizetés nélküli túlórákra próbálja kényszeríteni a lakosságot az általa teremtett munkaerőhiány orvoslására.

A zöldpárti Sargentini szerint mielőbb el kell indítani az eljárást Magyarország ellen, hogy a kormány észhez térjen. 

Az MTI szemléje szerint Sargentini nem csak a magyaroknak és a magyar kormánynak, de a Fideszt sorai közt tudó Európai Néppártnak is üzent. Azt írta, miközben örömmel papolnak az uniós értékekről, megtűrnek soraik közt olyan erőket, amelyek tiporják azokat, és semmit nem tesznek a demokrácia védelmében. 

Szeptemberben fogadták el a Sargentini-jelentést az Európai Parlamentben. Jelenleg az unió tanácsa előtt van az ügy, de hivatalos meghallgatásra idáig nem került sor. 

A miniszterek tanácsa négyötödös többséggel dönthet majd arról, valóban sérülhetnek-e az uniós értékek Magyarországon. Az eljárás végén súlyos esetben akár a tagország szavazati jogát is megvonhatják. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt