Gyilkolásra is felhatalmazott mesterlövészek járőrözhetnek Rióban

2018 december 24., hétfő 8:02
189

120 mesterlövészt állítanának munkába jövőre Rio de Jaineiroban, írja a Bloomberg. A párokban dolgozó mesterlövészeknek joguk lesz egyből agyonlőni azokat, akik fegyverrel lépnek az utcára Rio hírhedt favelláiban. "Akinél puska van, azt nem aggódik mások életéért, azok készek eltakarítani bárkit, aki csak keresztezi az útjukat" - nyilatkozta az állam újonnan megválasztott kormányzója, az egykori tengerészgyalogos és bíró, Wilson Witzel még december 12-én a helyi lapoknak.

A mesterlövészek bevetéséről szóló tervét biztonsági tanácsadója, Flavio Pacca ismertette, ezek részleteit Witzel nem kívánta kommentálni a Bloombergnek.

Rióban évtizedek óta komoly gondokat okoz az erőszakos bűnözés. Tavaly 5346 gyilkosságot követtek el a városban, ahol nyolc év alatt megduplázódott a rablások száma.

A Bloomberg beszámolója szerint a gyilkolásra felhatalmazott mesterlövészeken túl Witzel 30 ezer térfigyelő kamera telepítését tervezi, és két izraeli céggel is tárgyal arcfelismerő rendszerrel felszerelt drónok vásárlásáról.

Pacca tájékoztatása szerint a Rióban bevetendő mesterlövészeket húszasával fogják kiképezni, már akár márciustól. Amint képesek lesznek 600 méteres távolságból ölni, bevethetik őket. Elsősorban a favellákban, ahol a drogbandák útakadályokat emelve akadályozzák a rendőrség mozgását.

Pacca szerint a mesterlövészek bevetésével és felhatalmazásával nincs semmi baj, mert a közvéleményben megváltozott annak megítélése, hogy mikortól indokolt a halálos erő bevetése. Szerinte ugyanis már azt is közvetlen veszélyként értékelik az emberek, ha valakinél fegyver van, tehát már akkor is jogos lehet megölni a bűnözőket, ha még nem is lőnek. "Bolsonarót se véletlenül választották meg, ahogy Witzelt sem" - mondta a keményvonalas politikusok választási sikereire utalva. Szerinte a változó hangulatot jelzi az is, hogy Rióban a minap a járókelők megtapsoltak egy rendőrt, aki közvetlen közelről agyonlőtt egy rablót.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt