Orbán Viktor nem is olyan régen még azzal utasította vissza a korrupciós vádakat, hogy a leggazdagabb magyarok listáján nincs fideszes vállalkozó

POLITIKA
2018 december 29., 21:41
comments 255

Most, hogy Mészáros Lőrinc lett a Forbes szerint a leggazdagabb magyar, érdemes visszatérni egy három évvel ezelőtt a Parlamentben elhangzott vitára.

Vona Gábor „Terítsük ki a kártyákat! Mitől gazdagodik a miniszterelnök úr környezete?” címmel kérdezte Orbán Viktort 2015. december 15-én.

Vona arra volt kiváncsi, hogy minek tudható be az Orbán Viktor környezetében lévő emberek hihetetlen meggazdagodása rövid idő alatt. Habony Árpádot, Mészáros Lőrincet, Andy Vajnát említette név szerint. „Annak tudható be ez, hogy ők a legtehetségesebbek, legszorgalmasabbak, legtisztességesebbek, vagy annak tudható be, hogy az ön környezetében vannak, ne adj’ isten, esetleg annak, hogy bizonyos korrupciós ügyletekben vesznek részt, amikkel kapcsolatban, mondjuk, a hatóságok félretekintenek?” - tette fel a kérdést Vona, aki parlamenti vizsgálóbizottsággal vizsgálta volna ki Orbán környezetének vagyonosodást. 

A Vonának válaszoló Orbán először is nem javasolta „a magyar politikai életnek, hogy akár a rendőrség, akár az ügyészség jogkörét át akarja venni. Ha jól fejtem meg az ön itt körmönfontan előadott mondatait, akkor ön lényegében korrupcióval vádol bennünket, ezért szeretném világossá tenni, hogy semmifajta korrupciót nem tűrök el, nem tűrtem el a múltban és nem tűrök el a jövőben sem. (Gőgös Zoltán: Jó masszív tető van itt!)”

Aztán Orbán előbb azon értetlenkedett, hogy a miniszterelnök miért ne tarthatna kapcsolatot magyar vállalkozókkal.  

„Azt a vádat pedig, hogy az ország miniszterelnöke üzletemberekkel (Dr. Schiffer András: Ki az?), vállalkozókkal, munkaadókkal találkozik, kapcsolatot tart, sőt tárgyal ‑ gyakran szoktak bennünket ezzel vádolni ‑, bizarr vádnak tartom. Aligha hihetem önnek, hogy ön nem ezt teszi; nem lehet úgy politikát csinálni, országot vezetni biztosan nem, hogy egy lakatlan szigeten ücsörgünk vagy úgy csinálunk.”

Majd elővette a legnagyobb érvet a vitában Vonával szemben: 

„Azt is felhozta, hogy állítólag a kormánnyal együttműködő vállalkozók, akiket egyébként ön csak per «fideszesnek» emleget, gazdagszanak. 

Ezért meg­néztem az ország leggazdagabb embereiről készült nyilvános rangsorokat. Az első tíz legnagyobb magyar között nem találtam fideszest, pedig tizedik éve kormányozzuk Magyarországot. 

Ennek fényében az ön vádját nevetségesnek tartom, és 

javaslom, akkor beszéljünk erről komolyan, ha az első tízben már legalább öt fideszes lesz. Attól tartok, ez nem holnap lesz.

Köszönöm a figyelmét. (Taps a kormánypártok soraiban.)”

link Forrás

Vona még válaszolt, de nem győzte meg Orbánt: „Miniszterelnök úr, lehet, hogy az első tízben az imént említett urak még nem szerepelnek, de nagyon jól haladnak ebbe az irányba (Orbán Viktor: Nem hiszem!)”.

És valóban, Orbánnak teljesen igaza volt, mert tényleg nem másnap (2015. december 16-án) lett Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar, hanem három évvel később. A Forbes listáján Mészáros mellett a TOP 10-ben ott van Széles Gábor és Mészáros Lőrinc közeli üzelttársa, Szíjj László is. Ott toporog a TOP 10 környékén Rákosi Tamás, a TV2 legnagyobb műsorbeszállítója (12.), Andy Vajna 18., Garancsi István, Orbán Viktor kötélbarátja, hivatalos külföldi meccsröptetője pedig 22. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.