Vagy hülyére vették a Vatikánt Orbánék 1998-ban, vagy össze-vissza beszél Eperjes Károly

politika
2019 január 02., 13:56
comments 460

Még 2014-ben volt a szekszárdi Léleképítő beszélgetéssorozat vendége Eperjes Károly, a kormánypárt kulturális holdudvarának vezéralakja. A Tolnatáj Televízió viszont csak ma töltötte fel az egész beszélgetést a YouTube-ra. Itt csak a legizgalmasabb részről lesz szó, amely a 38. perctől kezdődik.

link Forrás

Eperjes „a humor kedvéért” elmeséli, hogyan vitte be Orbán Viktor a pápához. A kissé zavaros előadásból annyi kihámozható, hogy rendszeresen együtt nézték a választások eredményhirdetéseit, és amikor Orbán először győzött, a megválasztott miniszterelnök megígérte a színésznek, hogy magával viszi „az első útjára”, II. János Pálhoz. „Idefigyelj, ha az IMF-hez megyek, akkor a Járait (akkori pénzügyminisztert) viszem magammal, ha a pápához, akkor meg téged” - mondta állítólag Orbán Viktor. Le is adták a nevét a diplomáciai testület tagjai között, mint Eperjes Károly színművész, de „a Vatikánból visszagyütt az irat”, hogy ez nem diplomáciai rang, így nem lehet. Összedugta erre a fejét Semjén (akkor egyházügyi államtitkár), Martonyi (akkor külügyminiszter) és „a Viktor”, hogy mit írjanak. Végül az került a hivatalos dokumentumba, hogy 

„Eperjes Károly, szent ember”.

A történet szerint ezzel a Vatikánt sikerült jól átverni, és amikor a római repülőtéren öt bíborossal együtt szállt be egy kocsiba, akkor azok mind hajlongtak Eperjes előtt. „Akit már életében szentként tisztelnek, ott baj van” – mondja a színész nevetve, akinek így már „vatikáni papírja lett róla”, hogy szent ember.

Pedig, mondja Eperjes, mint „volt parlamenti képviselőt” is beírhatták volna a diplomaták, hiszen „egy napig, párton kívül” ő is volt képviselő. Ezután a színész a független képviselők pocskondiázására tér át (ami szerinte nem ugyanaz, mint a párton kívüli, mert a függetlenek azt se tudják kicsodák és hova tartoznak).

Eperjes Károly színművész érkezik a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Piknikre a kötcsei Dobozy kúriához 2018. szeptember 8-án
photo_camera Eperjes Károly színművész érkezik a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Piknikre a kötcsei Dobozy kúriához 2018. szeptember 8-án. Fotó: Varga György/MTI/MTVA

Kérdés, mennyire lehet komolyan venni a nekilelkesülten anekdotázó színész történetét. Ha teljesen komolyan vennénk, akkor kész is lenne az év első diplomáciai botránya, hiszen kiderült, hogy

  • a magyar kormány hazudott a Vatikánnak, 
  • szentnek nyilvánított egy embert (amihez csak az egyháznak van joga),
  • a Vatikán pedig annyira ostoba, hogy ezt bevette.

A másik lehetőség, hogy Eperjes Károly össze-vissza beszél.

Az például biztosan nem igaz, hogy Orbán első útja 1998-ban a Vatikánba vezetett. Akkor miniszterelnökként először a párizsi focivébére ment, Jacques Chirac meghívására, azóta pedig mindig Varsóba látogatott először a választási győzelmei után. Egyetlen magyar miniszterelnök volt, akinek első útja Rómába - a pápához és Berlusconihoz - vezetett: Medgyessy Péter.

Ahogy az sem igaz, hogy Eperjes egy napot töltött párton kívüli képviselőként. Az persze lehet, hogy nem volt a párt tagja, de a parlament adatbázisa szerint a Fidesz képviselőcsoportjában ült három hónapot, miután a párt listájáról bejutott 1994-ben.

Ettől még persze az igaz lehet, hogy Eperjest szent emberként vitte be Orbán a pápához, hiszen azt mégiscsak nehéz elképzelni, hogy a kormánypártok egyik szellemi iránytűje, a Kossuth-díjjal és legutóbb a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett színművész, a Kaposvári Egyetem professzora mindenféle zöldségeket beszélt az úri közönségnek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.