A magukat ételallergiásnak hívő felnőtt emberek fele igazából nem is allergiás

2019 január 5., szombat 6:40
183

Majdnem kétszer annyi amerikai felnőtt gondolja magáról azt, hogy allergiás valamilyen ételféleségre, mint ahányan valódi, orvosi értelemben vett ételallergiától szenvednek - derült ki egy kutatásból, amit az Amerikai Orvosi Társaság tudományos folyóiratában, a JAMA-ban publikáltak.

A Guardian által megkérdezett tudósok szerint bár a 40 ezer alanyt érintő vizsgálatokat az Egyesült Államokban végezték, a helyzet más országokban is hasonló lehet.

A kutatás kimutatta, hogy miközben rengetegen teljesen feleslegesen kerülnek el bizonyos összetevőket, sok olyan embernek nincsen életmentő gyógyszere, aki viszont tényleg rászorulna.

Az általános megállapítások között szerepel, hogy az amerikai felnőttek majdnem 11 százalékának van ételallergiája, ami több, mint 26 millió embert jelent, akik közül durván 12 milliónak felnőttkorban alakult ki a betegsége. Ruchi Gupta, a kutatás egyik vezetője annak a veszélyére hívta fel a figyelmet, hogy ők olyan ételtől lehetnek rosszul hirtelen, amit korábban nyugodtan fogyasztottak.

Érdekes játékos ebből a szempontból a listavezető kagyló, erre allergiás ugyanis a legtöbb amerikai felnőtt, a népesség 2,9 százaléka: nem kevesen ugyanis csak felnőttként kóstolják meg először, így elképzelhető, hogy valójában mindig is allergiásak voltak rá.

Gideon Lack, a londoni King’s College a vizsgálatban részt nem vevő professzora azt emelte ki, hogy a meglepően magas felnőttkori adatok egyik oka az is lehet, hogy az elmúlt évtizedekben olyan drámai mértékben emelkedett a gyerekkori ételallergiák aránya, hogy a tudomáynos kutatások is erre koncentráltak és alig vizsgálták azt, hogy mi a helyzet a felnőttekkel.

Maga a vizsgálat úgy zajlott, hogy a 40 ezer résztvevőt megkérdezték, ételallergiás-e, majd arról is, hogy ha igen, pontosan mik a szervezetük reakciói az adott ételre, illetve hogy orvos is diagnosztizálta-e a betegségüket. A tudóscsoport ezek után elemezte, hogy a jelentett allergia - akár orvos állaptotta meg, akár nem - meggyőző-e. Ez alatt azt értették, hogy felléptek-e a valódi ételallergia tünetei - például fulladás, hányás - vagy csak olyan jelenségeket tapasztaltak magukon, mint a puffadás vagy a hasmenés. “Utóbbiakat külön vettük, mert ők inkább laktóz- vagy étel intoleranciától szenvedhetnek” - magyarázta Gupta.

Az eredmények azt mutatták, hogy a megggyőző allergiások közül a legtöbben a kagylóra azok (a felnőttek 2,9 százaléka), a második leggyakoribb allergén a tej (1,9 százalék) és a mogyoró (1,8 százalék).

A némileg sokkoló megállapítás azonban az volt, hogy míg a vizsgáltak 19 százaléka tudta magát allergiásnak, csak alig több, mint a felük, az alanyok 10,8 százaléka bizonyult meggyőző módon annak.

“Renegeteg felnőtt szervezete reagál negatívan bizonyos ételekre. Nagyon fontos, hogy rendesen diagnosztizálják őket, hogy megtudhassák, hogy kezelhető problémájuk van-e, mint példaául a laktóz intolerancia, vagy életveszélyes ételallergiától szenvednek” - foglalta össze Gupta a lényeget.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt