Jobbközép kormány alakul Norvégiában

A norvég miniszterelnök többségi kormányt alakít, mivel a Norvégiában kormányzó Konzervatív Párt, a Haladó Párt és a Liberális Párt csütörtökön koalíciós megállapodást kötött a Keresztény Demokrata Párttal, amely eddig kívülről támogatta a jobbközép Erna Solberg miniszterelnök kisebbségi kormány.

Erna SolbergFotó: JOHN MACDOUGALL/AFP

Megfigyelők szerint a parlamenti többség stabilizálja a 2013 óta hatalmon lévő Erna Solberg miniszterelnök helyzetét, másrészt egyengeti útját a 2021-es újraválasztásához. A megállapodás után Solberg azt mondta, történelmi nap a mai, mivel 1985 óta ez az első olyan kormány, amiben nem a szocialisták vannak többségben. „Kemény tárgyalások voltak” - mondta Solberg eddigi koalíciós partnereivel ünnepelve a kereszténydemokraták csatlakozását. Solberg Konzervatív Pártja 2018 eleje óta a jobboldali Haladó Párttal (FrP) és a Liberális Párttal kormányoz.

Solberg kijelentette, hogy kormánya a parlamenti többség támogatásával a fenntartható jóléti társadalomra, a klímaváltozás elleni küzdelemre, valamint a kis- és középvállalkozások adóterheinek csökkentésére, a családok és gyermekek jogainak erősítésére, illetve a biztonság növelésére összpontosít.

Az eddigi hárompárti koalíció a most csatlakozott kereszténydemokraták követélésére ugyanakkor beleegyezett, hogy kisebb változtatásokat fog végrehajtani az abortuszt szabályozó törvényen.  A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a választók többsége a norvég Munkáspárt vezette balközép ellenzéki szövetséget támogatja. (Reuters/MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.