Meghalt Andy Vajna

POLITIKA
2019 január 20., 10:47
  • 75 éves korában meghalt Vajna András György, azaz Andy Vajna egykori hollywoodi producer, az etyeki Korda Filmstúdió társtulajdonosa, az InterCom Zrt. korábbi elnöke, majd a filmipar megújításáért felelős, mindig szivarral látható kormánybiztos.
  • A neve Magyarországon egybeforrt Hollywooddal, aztán a fiatal magyar barátnői miatt került az újságok címoldalára, végül Orbán-közeli milliárdos vállalkozóként, Habony Árpád barátjaként, a legnagyobb magyarországi kaszinók és a fideszes propagandatévévé silányított TV2 tulajdonosaként fémjelezte a korrupciót.
  • Meghalt az egyik leghíresebb magyar.
Andy Vajna filmügyi kormánybiztos interjút ad az AFP-nek 2012. február 10-én (Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)
photo_camera Andy Vajna filmügyi kormánybiztos interjút ad az AFP-nek 2012. február 10-én (Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)

Életének 75. évében hosszú betegség után budapesti otthonában elhunyt Andy Vajna, a magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakja, filmproducer, nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos – közölte a Nemzeti Filmalap.

Gigaprodukciókkal és megaoffshore-ozással jutott csúcsra

Vajna András 1944. augusztus 1-én született Budapesten, 1956-ban pedig családostul Amerikába mentek. Nemsokára Hongkongban tűnt fel, fodrászként és parókakészítőként kezdett dolgozni, majd belevágott a moziműködtetésbe és a filmforgalmazásba.

Az 1975-ös cannes-i filmfesztiválon megismerkedett a libanoni Mario Kassarral, akivel megalapította Carolco nevű vállalkozását, ami hamarosan óriásira duzzadt. Vajna 1989-ben kiszállt a cégből, Kassar pedig 1996-ra vitte csődbe a céget. (Kassar 2015-ben megpróbálta feltámasztani, sikertelenül.)

Vajna 1980 és 2009 között kb. 40 filmnek volt a producere, ezek voltak a leghíresebbek: Az elcserélt gyermek, Menekülés a győzelembe, Rambo, Rambo II, Angyalszív, Rambo III, Vörös zsaru, A Hold hegyei, Total Recall, Air America, Hajszál híján, Jákob lajtorjája, Medicine Man, Tombstone, Reneszánsz ember, Az éj színe, Die Hard 3, Dredd bíró, A skarlát betű, Nixon, Evita, Árnyék-összeesküvés, A miniszter félrelép, A 13. harcos, Amerikai rapszódia, Én, a kém, Terminátor 3, Elemi ösztön 2, Szabadság, szerelem, Terminátor – Sarah Connor krónikái, Terminátor: Megváltás. (2016-ban egyébként felröppent a hír, hogy újra amerikai filmet készíthet.)

De például Vajna cégének videorészlege készítette Tarantino első filmjét, a Kutyaszorítóbant, Bruce Lee a halála napján írt levélben emlegette a producert (ezekről itt mesélt), és évtizedekkel később Vajna vitte el a Parlamentbe látogatóba Robert De Nirót és Arnold Schwarzeneggert is.

Andy Vajna és Robert De Niro Orbán Viktorral 2010 októberében a Parlamentben (Fotó: Orbán Viktor / Facebook)
photo_camera Andy Vajna és Robert De Niro Orbán Viktorral 2010 októberében a Parlamentben (Fotó: Orbán Viktor / Facebook)

Az Egyesült Államok adóhatósága 14 éven át vizsgálta Kassar és Vajna offshore-ügyeit, és végül – a filmtörténet két leghosszabb auditja és adócsalási vizsgálata után – megállapította, hogy Vajna és Kassar (és a családtagjaik) offshore-cégein keresztül 1988-90 között 75 százaléknyi Carolco-részesedést adtak el, összesen 286 millió dollárért, ami után nem adóztak az USA-ban. Vajna végül 2001-ben a követelt 41,1 millió helyett 6,5 millió dollár adóhátralékot fizetett ki csendben.

A nem túl dicsőséges, de jól fizető visszatérés Magyarországra

Ahogy egyre kevésbé jött be a számítása Hollywoodban, úgy nőtt a szerepe Magyarországon: 2007-ben nyílt etyeki Korda filmstúdiót Demján Sándorral közösen indította, majd a 2010-es fideszes hatalomváltás után egyből felmerült, hogy Orbán filmügyi kormánybiztossá nevezi ki. Ez 2011-ben meg is történt, és bár az új rendszerben sokáig semmi javulás nem látszott, végül fel tudták mutatni a Saul fiát, minden idők legsikeresebb magyar filmjét, így egyre nagyobb pénzek fölött rendelkezhetett.

Eközben viszont Vajna egyéb gyanús bizniszeivel és botrányaival szerepelt napi szinten a médiában, többek között:

Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos saját csatornája, a TV2 stúdiójában 2016 november 20-án
photo_camera Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a felesége által résztulajdonolt Miss Universe Hungary döntőjének közvetítése előtt a saját csatornája, a TV2 stúdiójában. (Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

70 fölött is falta az életet, és tele volt tervekkel

Andy Vajna magánéletéről sokáig keveset lehetett tudni: első feleségével, a hongkongi Cecivel rövid ideig tartott a házasságuk, és az egyetlen gyerekük, Justin 2007-ben öngyilkos lett. Vajna ezután nála jóval fiatalabb barátnőkkel mutatkozott. A 90-es évek végén jött össze Dobó Katával, akivel 8 évig együtt volt, egészen 2006-ig. 2007-ben az akkor 23 éves Tóth Éva modellel mutatkozott, aki korábban Tasnádi Péter élettársa volt, egészen a vállalkozó börtönbe vonulásáig. Vajna 3 évig volt együtt Tóthtal, 2010 őszén szakítottak.

Aztán 2013 nyarán Los Angelesben feleségül vette a nála 38 évvel fiatalabb Palácsik Tímeát, akivel nem sokkal korábban a nőt megerőszakoló volt vőlegény, az ügy miatt börtönbe került Damu Roland elleni per tárgyalásai alatt került közeli kapcsolatba. A Vajna házaspár rengeteget utazott, a Hajdú házaspárral éppen akkor jártak Moszkvában, amikor Sarka Katát – az üzletasszony szerint – megpróbálta felszedni a későbbi amerikai elnök, Donald Trump. Vajna Tímea több vállalkozásba is belekezdett: ő lett a Miss Universe Hungary tulajdonosa, a műsor a férje tévéjében futott. Emellett a Mr Funk fánkozót is életre keltette. Vajna többször is arról beszélt, hogy gyerekvállaláson gondolkodnak.

Vajna és Palácsik a Los Angeles-i esküvőn (Fotó: Vajna Tímea / Instagram)
photo_camera Vajna és Palácsik a Los Angeles-i esküvőn (Fotó: Vajna Tímea / Instagram)

Andy Vajna egészsége az utóbbi időben hanyatlott: 2016 elején több napig feküdt egy budai szívklinikán a korábbi lábműtétek szövődményeként jelentkező érproblémái miatt. Ehhez képest az év végén még táncra is perdült a Magyar Nemzeti Filmalap vállalati karácsonyi buliján.

A cikk tetején és a címlapon lévő fotót Balogh Zoltán készítette az MTI-nek.