Delfingulág: rettenetes körülmények között kínoznak 100 belugagyereket és orkabébit Szibériában a pénzes kínaiak kedvéért

ÁLLAT
2019 január 25., 14:16
comments 87

Sokkoló anyagot közölt az angol nyelvű orosz Siberian Times egy a kelet-szibériai Nahodka városának közelében, a Szrednyaja öbölben található helyszínről, ahol borzalmas körülmények között tartanak összezsúfolva 87, az ivarérett kort még el nem érő belugát vagy fehér delfint, 11 még kölyöknek számító orkát (vagy kardszárnyú delfint), valamint 6 rozmárt, illetve 9 szakállas és 50 pettyes fókát. Az állatokat a lap szerint illegálisan Kínába készülnek eladni, ahol már most 60 tengeri témapark üzemel és 12 további nyitására készülnek a közeljövőben.

A tengeri emlősök kereskedelme világszerte tiltott, a kínai akváriumok és tengeri témaparkok korábbi sajtóhírek szerint a feketepiacon akár 6 millió dollárt is fizetnek egyetlen orkáért.

Az intelligens tengeri emlősöket kis alapterületű, hálókkal leválasztott vízi ketrecfélékben tartják. Az igen hideg időjárás miatt ezek vize állandóan befagy, így a telepen dolgozó munkások folyamatosan törik a jeget fölöttük-mellettük. Emellett lángszórókkal és szivattyús vízkeringetőkkel próbálják akadályozni a vízicellák túl gyors eljegesedését. 

link Forrás

A helyszínre január 14-én ellenőrzésre kiszálló orosz hatóság, az FSZB szakértője szerint az ezzel járó zaj olyan mértékben stresszeli az érzékeny belugákat és orkákat, hogy az nemcsak a viselkedésükön, de a testükön is meglátszik: amellett, hogy a normálisnál több időt töltenek víz alatt és kevesebbet mozognak, jó néhány példány bőre elszíneződött és nagy foltokban hámlik, ami természetes körülmények között nem szokott előfordulni. 

A kis helyen tartott rengeteg egyed miatt pedig óriási a fertőzésveszély. Bár a végső szakértői véleményre még várni kell, a specialista szerint az orkák már haldokolnak.

  A helyszín ráadásul nem most lepleződött le: a világ nagy lapjait már tavaly ősszel bejárta a telep híre, de a helyzet azóta lényegében nem változott és az orosz hatóságok csak most léptek akcióba. Az ügyészség 2018 nyarán viszont arra kérte az orosz belügyminisztériumot, hogy csalás miatt indítson eljárást négy olyan vállalkozás ellen orosz vállakozás ellen, amelyekről kiderült, hogy 10, papíron tudományos vizsgálatok céljából befogott orkából 7-et eladtak Kínába. A Novaja Gazeta című lap tavalyi tényfeltárása szerint a csalók kedvelt trükkje, hogy a tudományos vizsgálódás örvén befogott állatokat papíron „kikölcsönzik”. 

A cikkünkben szereplő delfinbörtönt bérlő négy vállalkozás a brit Telegraph egyik írásában idézett Novaja Gazeta-cikk szerint 2013 és 16 között 13 orkát exportált Kínába.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.