Elfogyott a magyar krumpli

2019 január 30., szerda 5:25
357

Mostanra a hazai burgonya gyakorlatilag elfogyott, az árak a magasba szöktek, jelenti a Világgazdaság. A lapnak a 300 hektáron termelő Solum Solum Zrt. burgonyatermesztési igazgatója azt mondta, hogy a tárolókapacitás hiánya és a gyengébb minőség miatt általában csak január végéig, február közepéig tart ki a magyarországi burgonyatermés.

Fotó: MAJDI FATHI/NurPhoto

Így alacsony hozamok miatt is már most a jóval drágább importáru foglalja el a piacot. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentése szerint az idei második héten a Budapesti Nagybani Piacon kilogrammonként 140 forint volt a burgonya bruttó termelői átlagára, miközben egy évvel ezelőtt 80 forintot kellett fizetni érte. A kiskereskedelemben a mosott, csomagolt burgonya már 300 forint körüli áron kapható.

Ráadásul a rossz időjárás miatt a nagy európai burgonyatermesztő országokban is kevesebb termett, Franciaországban például 30 százalékkal lett kisebb a jó minőségű áru mennyisége.  

A lap felidézte a KSH korábbi adatait, miszerint 1960-ban még hárommillió tonnás volt a termés, ami 1990-ben 1,2 millióra, a 2000-es évek elejére pedig 780 ezer tonnára csökkent.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt