Elfogyott a magyar krumpli

Mostanra a hazai burgonya gyakorlatilag elfogyott, az árak a magasba szöktek, jelenti a Világgazdaság. A lapnak a 300 hektáron termelő Solum Solum Zrt. burgonyatermesztési igazgatója azt mondta, hogy a tárolókapacitás hiánya és a gyengébb minőség miatt általában csak január végéig, február közepéig tart ki a magyarországi burgonyatermés.

Fotó: MAJDI FATHI/NurPhoto

Így alacsony hozamok miatt is már most a jóval drágább importáru foglalja el a piacot. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentése szerint az idei második héten a Budapesti Nagybani Piacon kilogrammonként 140 forint volt a burgonya bruttó termelői átlagára, miközben egy évvel ezelőtt 80 forintot kellett fizetni érte. A kiskereskedelemben a mosott, csomagolt burgonya már 300 forint körüli áron kapható.

Ráadásul a rossz időjárás miatt a nagy európai burgonyatermesztő országokban is kevesebb termett, Franciaországban például 30 százalékkal lett kisebb a jó minőségű áru mennyisége.  

A lap felidézte a KSH korábbi adatait, miszerint 1960-ban még hárommillió tonnás volt a termés, ami 1990-ben 1,2 millióra, a 2000-es évek elejére pedig 780 ezer tonnára csökkent.

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.