Palkovics Lászlót a CEU-ügyre emlékezteti, ami a Magyar Tudományos Akadémiával történik

POLITIKA
2019 február 02., 07:43
comments 291

Az innovációs és technológiai miniszter a Hír TV Péntek 9 című műsorában beszélt erről. Palkovics László persze nem arra gondolt, hogy a kormány ugyanúgy lehetetleníti el az MTA működését, mint ahogy a CEU-t üldözte el, hanem hogy az Akadémia vezetése politizál, ami nem helyes, és hát ugye a CEU vesztét is okozta. 

A kérdéseket Gajdics Ottó és Szentesi Zöldi László tette fel a miniszternek, így nagyon nem kellett leizzadnia, a bő negyven perc nagyobb része azzal telt, hogy Palkovics azt ismételgette, bár tény, hogy inkább a kormány döntené el az intézet helyett, hogy a kutatók mivel foglalkozzanak, de ez nem támadás az tudományos élet függetlensége ellen, csak hát mit csináljanak, ha egyszer ők jobban tudják, és emiatt sokan pampognak? 

„Jön valaki, aki azt mondta, hogy lehet ezt jobban működtetni, és ez ellen van egy tiltakozás” – mondta Palkovics. „Nem olyan módon akarjuk finanszírozni a működést, hogy adunk pénzt, és az MTA majd eldönti, hogy mire akarja azt költeni, hanem a teljesítménnyel összekötött finanszírozás mellett döntöttünk”.

A miniszter hangsúlyozta, szerinte most aktívan politizálnak az Akadémián, ami nem helyes, 

 „és ha megnézzük, hogy mi történik az Akadémián most, az engem nagyon emlékeztet más ügyekre, például a CEU-val kapcsolatos hasonló dologra.”


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.