Az első helyen ajánlották Laura Kövesit az Európai Ügyészség vezetésére

külföld
2019 február 05., 09:32
comments 209

Az első helyen szerepel Laura Codruța Kövesi egykori DNA-főügyész neve azon a szűkített listán, amely az Európai Ügyészség főügyészi tisztégére esélyes három jelölt nevét tartalmazza, írja a Transindex

Tavaly nyárig Kövesi volt a román Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze. A DNA öt év alatt 9 minisztert, 21 képviselőt és hat szenátort és egy korrupt EP-képviselőt ítéltek el jogerősen. 

Laura Codruta Kövesi, a DNA vezetője
photo_camera Laura Codruta Kövesi, a DNA vezetője Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

Kövesi neve most az első helyen áll a három jelölt közül, akit a pályázatokat elbíráló bizottság az Európai Parlament elnöke és az igazságügyi miniszterek tanácsának elnöke figyelmébe ajánlott. 

Ugyanakkor az esélyeit némileg rontja, hogy a román soros elnökség miatt az igazságügyi miniszterek tanácsának elnöke most pont a román igazságügyi miniszter, vagyis az a Tudorel Toader, aki tavaly kezdeményezte a leváltását a DNA éléről, pedig már csak fél év lett volna hátra a vezetői megbízatásából.

A jelölésre reagálva Tudorel Toader román igazságügyi miniszter egyből jelezte, hogy ellenzi Kövesi kinevezését az európai főügyészi tisztségre. Toader azt nyilatkozta, hogy levélben fogja tájékoztatni a tagállami minisztereket arról az alkotmánybírósági döntésről, amelynek alapján Kövesit leváltották a DNA éléről, ugyanis szerinte az előválogatást végző testület tagjai nincsenek tisztában azokkal a „visszaélésekkel”, amelyeket szerinte a román állampolgároknak el kellett szenvedniük Kövesi mandátuma alatt.

Miután 2020 végén megkezdi működését, az Európai Ügyészségnek hatásköre lesz arra, hogy kivizsgálja az uniós pénzügyi érdekeket sértő bűncselekményeket és az elkövetőket büntetőeljárás alá vonja csalás, korrupció, pénzmosás és határokon átnyúló csalás esetén. 

Nekünk úgyis tökmindegy 

A 28 uniós tagállam közül eddig 22 csatlakozott az európai ügyészséghez, köztük Románia is. Magyarország nem. A csatlakozás támogatásáért Hadházy Ákos független képviselő is aláírásokat gyűjt

A fideszes többség legutóbb tavaly októberben szavazta le a csatlakozást az országgyűlésben. A kormánypárt általában azzal magyarázza az ellenállást, hogy ez a kérdés nemzeti hatáskör, amelybe bármilyen brüsszeli beavatkozás a nemzeti szuverenitást sérti. Szóval ezek az ügyek továbbra is Polt Péter kezében maradhatnak. (via Főtér/Transindex)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.