Hiába pályázott, megint nem lett iskolaigazgató Pusztaszabolcs fideszes alpolgármestere

oktatás
2019 február 06., 17:15
comments 31

Indoklás nélkül minősítette ismét eredménytelennek a minisztérium a Pusztaszabolcsi József Attila Általános Iskola igazgatói posztjára kiírt pályázatot. Tavaly augusztusban kellett volna új vezetőt kinevezni az intézmény élére, kétszer futottak neki, kétszer nem sikerült. A pályázók között mindkétszer ott volt Tüke László, Pusztaszabolcs fideszes alpolgármestere, az iskola egyik tanára. 

Ő az, akiről megírtuk, hogy tavaly májusban - az első igazgatói pályázat idején, amin maga is indult - egy gyerekek közötti vitát osztályfőnökként olyan indulatosan zárt le, hogy írásbeli figyelmeztetést kapott utána. 

Azért lett ebből ügy, mert a fiú szülei bementek az iskolába, és vizsgálatot kértek az akkori igazgatótól, Kocsis Józseftől (aki ezen a pályázott szintén elindult, hogy újabb öt évre megkapja a megbízást). Az igazgató szembesítette a szülőkkel Tükét. Az osztályfőnök ekkor ott elismerte, hogy

„Valóban kiabáltam a gyerekekkel és valóban fejbe vágtam a naplóval. Nem lehet ilyet tenni, de ez nem volt egy akkora ütés. Lehet, hogy ez a gyereknek lelkileg rosszul esett. Nekem az esett lelkileg rosszul, hogy letagadta, hogy megrugdalta A.-t, másrészt pedig az, hogy ez a konfliktushelyzet volt az osztályban, amiben ő tevékenyen részt vett”.

A jegyzőkönyvet is aláírta.

A tankerülethez került az ügy, ahol a szülők visszavonták a bejelentésüket, ennek ellenére a vizsgálatot lefolytatták. A Tüke által aláírt jegyzőkönyv ellenére a tankerület vezetője arra jutott, hogy „a bántalmazás ténye nem bizonyítható kétséget kizáróan”. Végül Tüke írásbeli figyelmeztetést kapott, mert „a gyerekek között kialakult nézeteltérés során nem úgy viselkedett, ahogyan az egy pedagógustól ilyen helyzetben általában elvárható. Hibáját Ön is elismerte”. És figyelmeztették Tükét, hogy a jövőben „tartózkodjon az ehhez hasonló reakcióktól és a pedagógus munkakörben elvárható türelemmel és szakértelemmel kezelje az esetleges iskolai konfliktushelyzeteket.” 

Tüke nem lépett vissza a pályázattól. Korábban lapunknak azt mondta, hogy erre nem is lett volna oka, mert nem történt bántalmazás, a feol.hu-nak pedig azt magyarázta, hogy azért írta alá a bántalmazást elismerő jegyzőkönyvet, mert „kényszerítve érezte magát és mielőbb szabadulni akart a helyzetből, amely teljesen váratlanul és felkészületlenül érte, és amelynek súlyát az adott pillanatban nem is fogta föl”. 

Az igazgatói állást azonban tavaly augusztusban nem kapta meg. De nemcsak ő maradt hoppon, az iskolát tíz évig irányító Kocsis Józsefet sem bízta meg a minisztérium újabb öt évre, annak ellenére, hogy a szülők, a pedagógusok és az iskolai alkalmazottainak többsége azt akarták, hogy Kocsis maradjon. A minisztérium csak egy évet ajánlott folytatásként Kocsisnak, aki ezt nem vállalta, és felállt. 

Ideiglenesen Gódi Katalin vette át az iskola irányítását egy évre, és újabb pályázat indult. Ezen Gódi Katalin mellett ismét elindult Tüke László. A tanárok, szülők, alkalmazottak Gódi Katalint támogatták. A minisztériumnak a döntést január 19-éig kellett meghozni, de arról csak január 28-án értesítették az iskolát. A pályázat megint eredménytelen lett. Vagyis a fideszes alpolgármester nem lett igazgató, de a mostani vezetőt is úgy járt, mint az előző, nem kapta meg a minisztérium bizalmát. 

Hamarosan új pályázat lesz. Hogy az eddig állandó résztvevő, Tüke László elindul-e, arra nem adott határozott választ az alpolgármester/tanár a feol.hu-nak. Annyit mondott, hogy ha az iskolát jelenleg ideiglenesen vezető Gódi Katalin újra pályázik, akkor ő nem fog, mert szerinte jól végzi a munkáját. Ez biztosan nem jelent akadályt Tüke ambíciói előtt, Gódi Katalin ugyanis jelezte, hogy ő nem fog indulni újra. 

A harmadik pályázatot valamikor ebben a hónapban írják ki, az átfutása több hónap. Az iskolát korábban vagy most irányító vezető biztosan nem pályázik már. Tüke még gondolkodik. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.