A kínai állami média előszedett egy videót, amin a törökök által halottnak hitt ujgur zenész mondja el, hogy jól van

külföld
2019 február 10., 21:01
comments 64

Szokatlanul nyers diplomáciai levélben ítélte el Kína ujgur-politikáját, vagyis a muszlim vallású, kulturális értelemben a törökökkel rokon népesség táborokba zárását Törökország. Mint mondták, több százezer ujgur bebörtönzése - a hivatalos kínai kommunikáció szerint munkaerőpiaci továbbképzése - és "kényszerasszimilációja az emberiség nagy szégyene". A törökök megemlítették a levélben a híres ujgur költő és zenész, Abdurehim Heyitet is, akit szerzeményei miatt 8 évre bebörtönöztek Kínában, de az egyik fogolytáborban fogságának második évében meghalt.

A kínai állami hírügynökség most a művész halálhírének cáfolataként kiadott egy február 10-re dátumozott videót, amin állítólag Abdurehim Heyit látható, miközben elmondja, hogy jó egészségnek örvend.

link Forrás

Jogvédők szerint a felvétel gyanús, és sokan kételkednek a valódiságában. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.