Antiszemita graffiti akasztotta ki az embereket Párizs belvárosában

külföld
2019 február 10., 17:41
comments 107

Párizs egyik legelőkelőbb városrészében, az Ile Saint-Louis nevű Szajna-szigeten, egy Bagelstein nevű bagelezőn jelent meg szombat reggelre virradóra a sárga festékkel fújt

JUDEN

felirat. A német nyelven felfújt graffiti minden bizonnyal arra utal, hogy a bagelező tulajdonosai zsidók. Mivel az eset Párizs központi részén történt, és a növekvő antiszemitizmus évek óta beszédtéma Franciaországban, a graffitiből országos botrány kerekedett, a helyi polgármester, a kormányszóvivő és a belügyminiszter is reagált, és elítélte az elkövetőket, akik a politikusok szerint nosztalgiával tekintenek vissza a Harmadik Birodalomra és Franciaország náci megszállására, ráadásul „semmit nem tanultak a történelem legsúlyosabb leckéiből sem”.

Franciaországban él a legtöbb zsidó Izrael és az Egyesült Államok után, de az országban lévő zsidók közül egyre többen költöztek Izraelbe vagy más, biztonságosabbnak vélt országba az utóbbi években, főleg a 2015-ös párizsi terrortámadások után, hiszen a merényletek között volt kifejezetten antiszemita élű cselekmény is. Ezen kívül a francia és a nemzetközi sajtó sokat foglalkozik azzal, hogy Franciaországban növekedik az antiszemita bűncselekmények száma, ezt pedig sokan a muszlim bevándorlással kötik össze. (Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.