Kudarcba fulladt a nürnbergi Hitler-aukció

történelem
2019 február 10., 10:54
comments 49
"AHitler" aláírás egy, a Weidler aukciósház nürnbergi árverésén áruba bocsátott festményen. Az aukció kudarcba fulladt, a csalás gyanújával nyomozó hatóságok több festményt lefoglaltak.
photo_camera "AHitler" aláírás egy, a Weidler aukciósház nürnbergi árverésén áruba bocsátott festményen. Az aukció kudarcba fulladt, a csalás gyanújával nyomozó hatóságok több festményt lefoglaltak. Fotó: DANIEL KARMANN/AFP

Kudarcba fulladt a Weidler aukciós ház nürnbergi árverése, ahol öt, Adolf Hitlernek tulajdonított festmény se talált gazdára. A Guardian tudósítása szerint a 19 ezer és 45 ezer euró közötti áron kínált képek magasnak ítélt kikiáltási ára mellett az azok valódiságával kapcsolatban felmerült aggályok is hozzájárulhattak a kudarchoz.

Horogkeresztes rattan fotel, ronda váza, és képek, amiket állítólag Adolf Hitler festett. A 6-15 millió forintért kínált festmények senkinek se kellettek.
photo_camera Horogkeresztes rattan fotel, ronda váza, és képek, amiket állítólag Adolf Hitler festett. A 6-15 millió forintért kínált festmények senkinek se kellettek. Fotó: DANIEL KARMANN/AFP

Az aukció előtt pár nappal több, árverésre bocsátott műtárgyat is vissza kellett vonni, mert a helyi ügyészség 63 műtárgyat lefoglalt a galéria tulajdonából. A hatóságok okirat-hamisítás és csalás kísérletének gyanújával nyomoznak. Antje Gabriels-Gorsolke főügyész szerint amennyiben a képek hamisítványok, akkor megpróbálják felderíteni, hogy ki tudhatott erről a tulajdonosok közül. A Weidler közleményben tudatta, hogy a képek visszavonása az aukcióról nem feltétlenül jelenti azt, hogy hamisítványok lennének.

A szakértők szerint a Hitler-képek hitelessége nehezen ellenőrizhető. Stephan Klingen, a müncheni Központi Művészettörténeti Intézet kutatója szerint Hitler "közepesen tehetséges becsvágyó amatőr" volt, művei nem emelkednek ki kora "több százezer" hasonló alkotása közül. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.