A 14. században egy angol apáca eljátszotta a saját halálát, csak hogy menekülhessen a zárdából

történelem
2019 február 11., 21:13
comments 219

Egy csapat történész, akik a Yorki Egyetem középkori feljegyzéseit tanulményozzák, rábukkantak egy feljegyzésre a yorki érsekség regisztereiben, ami egy apácáról, leedsi Joanról szól. A nőről azért készítettek külön feljegyzést, mert úgy szökött meg a yorki Szent Kelemen zárdából úgy, hogy eljátszotta a saját halálát.

Az érsek saját, 1318-as keltezésű feljegyzésében Beverly település esperesével osztja meg a Joanról szóló „botrányos pletykát”. Ebben azt írja, az apáca betegnek tettette magát, majd eljátszotta a saját halálát, és a tettestársaival még egy bábut is eltemettetett a zárda megszentelt sírkertjébe csak azért, hogy így ő a bűn csábításának engedve „a testi vágyak útjára léphessen”.

A kutatók sajnos semmilyen nyomot nem találtak arról, hogy az apácát végül visszavitték-e a zárdába, vagy nem. A Guardiannel elmondták a történészek, hogy bár a középkorban nem volt ritkaság, hogy szerzetesek vagy apácák megpróbáljanak meglépni a rendjüktől, Joan nővér esete viszont egészen extrém, hiszen eddig nem került elő történelmi bizonyíték olyan emberről, aki ennyire cselesen próbált volna szökni az egyház szolgálatából. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.