Júliusban alapítványi fenntartásba kerülhet a Corvinus Egyetem

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány néven jön létre az az alapítvány, amely a jövőben a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartója lesz.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter sajtótájékoztatón közölte: az egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány alapító vagyona a MOL Nyrt. és a Richter Nyrt. 10-10 százalékos részvénypakettje, amelynek piaci összértéke nagyságrendileg 380 milliárd forint. A részvények osztalékhozama fordítható az egyetem céljainak megvalósítására.

Emellett a kormány döntése alapján az egyetem ingó és ingatlanvagyona július 1-től az egyetem tulajdonába kerül. A miniszter elmondta, hogy az egyetem javára megvásárolásra kerül a Wingprojekt6 Kft., amely az egyetem egyik - jelenleg PPP formájában használt - oktatási épületének tulajdonosa.

A Corvinus Egyetem új épülete

Lánczi András, az egyetem rektora reményét fejezte ki, hogy az általuk megvalósítandó modell más intézmények számára is példa lesz.

Palkovics a Portfóliónak adott hétfői interjújában ezt tovább részletezte.

A miniszter szerint a változás célja, hogy “nemzetközi versenyképességét jelentősen megnövelve, a Budapesti Corvinus Egyetem 2030-ra a világ 200, Európa 100 legjobb gazdaság- és társadalomtudományi egyeteme legyen”.

Eddig az állam volt a fenntartója az intézménynek, az átalakításokkal az alapítvány lesz az, amely egy dologgal foglalkozik: a vagyon kezelésével azon keretrendszeren belül, amit az alapító, azaz a magyar állam meghatározott. Szerinte ez azért jó, mert az állami fenntartású egyetemeknek egy sor olyan kötelezettséggel, korláttal kell szembesülniük, “ami a működésüket nem feltétlenül könnyíti meg”.

Palkovics azt mondta, a fenntartóváltás akár már júliustól megtörténhet.

A Corvinus Egyetem régi épületeFotó: Lars Halbauer/dpa/AFP

Palkovics az alapítvány vagyonára is kitért, az mondta ennek a vagyonnak a hozamával gazdálkodhatnak, de az alapítvány a vagyont nem adhatja el. Az erre a vagyonrészre eső 2018-ban fizetett 2017 évi osztalék 9,4 milliárd forint volt a MOL-nál és 1,26 milliárd forint a Richternél.

“Ez a 10,66 milliárdos összeg meghaladja azt az állami támogatást, amit a Corvinus jelenleg kap, így további fejlesztésekre is lehetőséget biztosítva” - mondta Palkovics. (Portfólió, MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.