Gulyás miniszter egy olyan vizsgálat megállapításaira hivatkozott a parlamentben, ami még nem létezett

POLITIKA
2019 február 12., 16:10
comments 169
  • Ősszel a parlamentben Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter kioktatta az őt kérdező szocialista politikusokat, hogy miért nem olvastak el egy jelentést, ami szerint minden rendben megy egy budapesti szívkórházban.
  • A jelentés azonban nem nyilvános, a szocialisták hónapokig hiába jártak utána.
  • Viszont azt kinyomozták, hogy amikor Gulyás a jelentés megállapításaival érvelt, akkor a vizsgálat még csak egyetlen napja tartott, és csak több mint egy héttel a parlamenti vita után múlva zárták le.
  • Az is kiderült, hogy súlyos problémák kijavítására kötelezték a vizsgálat végén a kórházat, például arra, hogy a valóságnak megfelelően dokumentálják a kezeléseket.

Tavaly október 8-án Korózs Lajos szocialista képviselő az egészségügy helyzetéről kérdezte volna a parlamentben Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető minisztert, aki Orbán Viktor helyett válaszolt.  

Korózs több problémát is felsorolt, amelyek alapján szerinte válsághelyzet van a magyar egészségügyben. Többek között előhozta Székely László szívsebész elbocsátását is, ami Korózs szerint egy beteg elkerülhető halálához vezetett

Gulyás Gergely válaszában külön kitért Székely László ügyére, és ezt mondta:

"Ráadásul a miniszter azonnal elrendelt egy vizsgálatot, és ennek a vizsgálatnak a megállapításai semmilyen formában nem támasztják alá az ön állítását. Ezért aztán, ha a Magyar Szocialista Pártot nem a politikai haszonszerzés érdekelné, akkor ezt a vizsgálatot olvasná el, legfeljebb ezt próbálná meg megcáfolni, de egyelőre egy teljesen egyértelmű eredménnyel járó vizsgálati eredmény áll mindannyiunk rendelkezésére."

Korózs a viszontválaszában Nagy Anikó lemondott egészségügyi államtitkárt idézte, aki nem értett egyet azzal, hogy a minisztériuma, az EMMI, ragaszkodott Székely elbocsátásához. Gulyás erre ismét a vizsgálatra hivatkozott:

"(..) az orvosok által elvégzett vizsgálat eredménye is egyértelművé teszi, hogy nem áll összefüggésben a bekövetkezett tragédia, illetve az adott főosztályvezetőnek a felmentése. Ez van benne a vizsgálati jelentésben. Ön ezzel vitatkozik, ezt nem fogadja el, és ezt próbálja annak a miniszternek a felelősségévé tenni, akinek nyilvánvalóan ehhez semmi köze nincsen."

A vita után Korózs Lajos, és az ügyben aznap interpellációt is benyújtó Bangóné Borbély Ildikó megpróbálták megszerezni a vizsgálati anyagot, amire Gulyás miniszter kétszer is hivatkozott, és aminek az elolvasását külön is a képviselők figyelmébe ajánlotta.

Nyomozás az olvasnivaló után

Először az EMMI-hez fordultak, hiszen Gulyás miniszter azt mondta, hogy az EMMI-t vezető miniszter - vagyis Kásler Mikós - rendelte el a vizsgálatot. Csakhogy az EMMI-től október 30-án az a válasz érkezett, hogy nem adhatják ki a dokumentumot, mert az EMMI a kért adatokkal nem rendelkezik. Azt is írták, hogy az EMMI egyik háttérintézménye lehet az adatkezelő, de azt a miniszter csak felügyeli, az adatait nem kezeli. Ez azért fura, mert ez arra utal, hogy Kásler úgy rendelt meg egy vizsgálatot, hogy abból nem kapott példányt. Vagy Gulyás nem mondott igazat, és a vizsgálatot nem Kásler rendelte meg. Az EMMI azt már nem árulta el, hogy melyik háttérintézménynél lehet a jelentés.

A szocialisták ekkor a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézethez fordultak közérdekű adatigényléssel, mert Székely László korábban ott dolgozott. Onnan november 22-én érkezett az elutasító válasz: a vizsgálati anyag nekik sincs meg. De ott legalább elárulták, hogy azt a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Egészségügyi Főosztálya készítette. 

Ekkor az NNK-hoz fordultak, és Bangóné december 18-i keltezéssel végre választ kapott. Igaz, a vizsgálat anyagát ekkor sem kapta meg, vagyis Gulyás egy olyan dokumentum ismeretét kérte számon a parlamentben, ami egyszerűen nem hozzáférhető. 

A válaszban viszont szerepelt, hogy a vizsgálat mikor történt, és áll benne 7 pont, amelyekben felsorolták, hogy a vizsgálat nyomán mire kötelezték a Gottsegen kórházat. Mindkét rész így is igen tanulságos, bár a Székely ügyet, ami miatt Gulyás az egészet felhozta, közvetlenül egyik sem érinti. 

Gulyást már akkor megnyugtatta az eredmény, amikor a vizsgálat szinte még el sem kezdődött

Az NNK azt írta, hogy 

"A vizsgálatot az NNK 2018. október 5. napján indította és 2018. október 17. napján zárta le."

Gulyás október 8-án mondta azt, hogy "ez benne van a vizsgálati jelentésben", meg azt is, hogy " teljesen egyértelmű eredménnyel"  járt. Holott a vizsgálatokat csak 9 nappal később zárták le. Ha figyelembe vesszük, hogy október 8-a hétfőre esett, vagyis a vizsgálatot előző pénteken indították, akkor kiderül, hogy az eljárásból addigra csak egyetlen munkanap telt el. 

A Gottsegen kórház azt írta a szocialistáknak, hogy tőlük adatokat kért be az NNK, úgyhogy legjobb eséllyel legfeljebb még csak ezek összeszedésével foglalkozhattak azon a napon. A vizsgálati jelentést Gulyás aligha olvashatta 8-ig. 

Megfelelő ellátásra, tájékoztatásra és dokumentációra kötelezték a kórházat

Az NNK hét kötelezettséget írt elő a Gottsegen kórháznak a vizsgálat nyomán. Ezek alapján egyáltalán nem ment minden rendben ott. 

  • Az első pontban többek között felszólítják a kórházat, hogy "megfelelő időben a megfelelő ellátást nyújtsa", vagyis minden bizonnyal előfordult, hogy túl későn láttak el betegeket.
  • Kötelezték továbbá a kórházat "az egészségügyi dokumentáció megfelelő vezetésére". 
  • A betegek "egyéniesített formában megadott teljes körű" tájékoztatására, és külön arra is, 
  • hogy a kezelőorvosok is tájékoztassák a betegeket a beavatkozásokról.
  • Felszólították a kórházat a betegek önrendelkezési jogának biztosítására. 
  • Továbbá a "betegdokumentáció teljes körű vezetésére", különös tekintettel az adatok "valóságnak megfelelő" rögzítésére. 
  • Kötelezték a kórházat a szívsebészeti osztály és műtő szabályzatának felülvizsgálatára és kiegészítésére is.  

Vagyis Gulyás a parlamentben nem csak a vizsgálat megismerhetőségéről és lezárásáról nem mondott igazat, hanem azt sem mondta valóságnak megfelelően, hogy a vizsgálat mindent rendben talált. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.