Újra éheztetnek a tranzitzónában a Helsinki Bizottság szerint

politika
2019 február 13., 17:12
comments 166

Egy öttagú iraki család nyolc hónapja van bezárva a tompai tranzitzónába. A szülők múlt péntek óta nem kapnak enni. Csak az jut nekik, ami a kisgyerekeiktől (egyikük súlyos beteg) megmarad

- írja a Magyar Helsinki Bizottság, amely a strasbourgi bírósághoz fordult, hogy lépjen fel a szülők éheztetése és kínzása ellen. A bíróság döntése most érkezett meg, eszerint a hatóságnak haladéktalanul enni kell adni az ügyfeleiknek.

„Továbbra sem értjük, annak az elemi teendőnek a felismeréséhez, hogy egy hatóságnak enni kell adnia a rá bízott embereknek, miért kell strasbourgi döntés - áll a Helsinki közleményében. - Azért abban bízunk, hogy ma este már nem maradnak élelem nélkül a szülők.”

link Forrás

Tavaly nyáron a Helsinki Bizottság tárta fel, hogy az új szabályok nyomán a menedékkérők nagy részét az éheztetés fenyegeti, mert a Bevándorlási Hivatal nem adott enni azoknak, akiknek a kérelmét elfogadhatatlanság miatt elutasították, de ők bírósághoz fordultak. A hatóságok azt is megakadályozták, hogy az éhezők egyházi és civil szervezetek ételadományaihoz juthassanak. Aztán a felháborodás láttán a hivatal „megtalálta a jogi kiskaput”, így a tranzitzónákban fogva tartott menedékkérők mindegyike kaphatott ételt. 

A Helsinki most emlékeztet, hogy már akkor felhívták a figyelmet arra, hogy „ha nem módosítják a rendeletet, újabb éheztetésekre kerülhet a sor. Nem módosították.” 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.