Jéghegyvizet loptak Kanadában

külföld
2019 február 15., 07:00
comments 108

A kanadai rendőrség azután indított nyomozást, miután kiderült, hogy 30 ezer liternyi jéghegyvíz tűnt el Új-Fundland szigetén. A gyanú szerint a tolvajok egy tárolóüzemet törtek fel Port Union városában. 

photo_camera Fotó: Drew Angerer/AFP

A rendkívül tiszta jéghegyvizet vodka készítésére szánták. A jéghegyvíz meglehetősen értékes alapanyag, drága alkoholos italokat, kozmetikai termékeket állítanak elő belőle, de palackozva, sima vízként is árusítják, nem egyszer több száz dollárért palackját. 

A rendőrség szerint az ellopott víz piaci értéke átszámítva 1,5 millió és 2 millió forint között lehet. 

A jéghegyvízzel kereskedő vállalat egyik munkatársa szerint ráadásul szinte garantált, hogy a tolvajok a lopás és a szállítás közben beszennyezték a vizet, azaz valószínűleg az út végére elveszítette minden különleges tulajdonságát. 

A jéghegyek vízét évszázadok óta szűrik az emberek. Ez egy nehéz és nem is veszélytelen folyamat: a Grönland-i ősi gleccserekről letört jéghegyek ugyanis nagyon instabilak, könnyen átfordulnak. A begyűjtés tavasszal történik, amikor a letört jéghegyek Új-Fundland közelében úsznak el. A palackba pakolt vizet aztán világszerte értékesítik. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.