Orbán mégsem vágja le az aranytaót tojó tyúkját

sport
2019 február 15., 11:16
comments 193
  • Csak túlszaladt valamelyik hivatalnok tolla, amikor a kulturális tao-megszüntetése mellett szinte kinyírta a kormány számára sokkal kedvesebb sporttaó-rendszert is.
  • A kormány gyorsan korrigált.
  • Nem csoda, tökéletes rendszert építettek ki arra, hogy közpénzeket a nyilvánosság háta mögött magánpénzzé varázsoljon, állami bevétel helyett gazdagítva a NER-közeli cégeket és közben a felcsúti fociakadémián is újabb és újabb épületek nőjjenek ki a földből.

Van egy sportklub, amit egyszerre támogatott Mészáros Lőrinc és Tiborcz István is. És ez nem a Puskás Akadémia. A kisfelcsút, a kézilabda Puskás Akadémiája a Siófok női csapata. Olyan NER-es támogatással, amit - a nagy Felcsút kivételével - mindenhol megirigyelnének. 

A siófoki kézilabda a tao-rendszer egyik legnagyobb nyertese. A birtokunkba került adatokból kiderült, az elmúlt öt évben milyen cégek terelték a társasági adójuk nagy részét inkább ide, mint a központi költségvetésbe, kihasználva az Orbán-kormány által az adórendszeren nyitott kiskaput. 

  • GE Hungary 1000 millió forint
  • FGSZ Földgázszolgáltató Zrt. 956 millió forint
  • MKB Bank 400 millió forint
  • Strabag 169 millió forint
  • MMBF Földgáztároló Zrt. 159 millió forint
  • West Hungária BAU 133 millió forint
  • MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt. 123 millió forint
  • MKK Magyar Követeléskezelő Zrt. 108 millió forint
  • ZÁÉV Építőipari Zrt. 100 millió forint
  • Budapest Alapkezelő Zrt. 100 millió forint
  • HUNGRANA Keményítő és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft. 71 millió forint
  • Duna Aszfalt 60 millió forint
  • Palladium Consulting Biztosítási Alkusz Kft. 60 millió forint 
  • Fejér B.Á.L. 47 millió forint
  • Diófa Alapkezelő Zrt. 38 millió forint
  • Magyar Takarékszövetkezeti Bank 30 millió
  • BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. 26 millió forint

A lista nem teljes. Pár lábjegyzet a toptaósokhoz: az MKB-ban van tulajdona Mészáros Lőrincnek, a Fejér B.Á.L. a gyerekeinek a cége, a Diófa is Mészáros-közeli, ott van a cégek között Mészáros üzlettársának, Szíjj Lászlónak a cége. A BDPST pedig Tibrocz Istváné. A listán van még közbeszerzéseken remekül szereplő cég és Mol leányvállalat is. 

A tao-kígyó a farkába harap 

A kisfelcsút Siófok és az igazi Felcsút is remek példa arra is, hogy a legalább 500 milliárd forintot megmozgató sporttaóval hogyan lehet visszapumpálni az eredetileg az államnak járó adót a NER-pénzcsatornájába.  

A kiválasztott sportklub elköltheti a tao-pénzt mindenfélére, Felcsúton például a marbellai edzőtáborozásra is bőven jut ebből. De nagy része infrastruktúrára megy. Mivel Orbán Viktor a taópénzt nem tartja közpénznek (bár ezzel szinte egyedül van, a bíróságok semmiképpen sem osztják ezt a nézetét), így az építkezésekre nem is mindenhol írnak ki közbeszerzéseket, egyszerűen kiválasztanak rá egy céget. 

A Mészáros Lőrinc által irányított felcsúti akadémia például versenyeztetés nélkül Mészáros Lőrinc gyerekeinek a cégét, a Fejér B.Á.L.-t választotta ki egy sportcsarnok építésére, amit Orbán Viktor adott át tavaly. Nem volt olcsó, 12,5 milliárd forintos munkát kaptak meg. 

A csarnoképítés 30 százaléka volt a felcsúti akadémia önrésze (ez simán összejön cégek egyéb támogatásából), hetven százalékát taóból oldották meg. Az utóbbi úgy jön össze, hogy például a felcsúti csarnokot építő, emellett számos közbeszerzést is elnyerő Fejér B.Á.L. maga is olyan cég, ami a tisztességes nyereséget hozó tevékenysége után az adó nagy részét nem a költségvetésbe fizeti be, hanem taózik belőle. És ha már, akkor a gyerekek cége az apjuk akadémiáját támogatja, amit a miniszterelnök alapított. Tavaly például 418 millió forintot adott a Fejér B.Á.L. a Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítványnak. A tao-kígyó a farkába harap. 

A Fejér B.Á.L. taója persze nem lett volna elég az új csarnokra, ki kellett még pótolni. Volt miből, a Mol például az elmúlt két évben 2,5 milliárd forintot taózott át Felcsútra, a Mészáros Lőrinc tulajdonában is lévő MKB Bank szintén ennyivel segítette a felcsúti álmok megvalósulását, a Mol-leányvállalat FGSZ Földgázszállító csak tavaly adott 2 milliárdot. A közbeszerzéseken kaszáló egyéb Mészáros-cégek is milliárd felett állítottak meg az államkassza felé tartó tao-forintokat, és hagyták azt helyben. Felcsútra tavalyig 23 milliárd tao-pénz ment, de nincs megállás, a tervekben a staidon, sportcsarnok, kazánház, teakonyhák és számos pálya mellett már szerepel egy sportszálló építése. 

Vagyis feltalálták a NER örökmozgóját, amit közpénzekkel üzemeltetnek. Mészáros-cégek, állami cégek, közbeszerzéseken nyertes cégek nemcsak hatalmas nyereséget húznak közpénzekből, de ezek után nem kell minden adót befizetniük az államkasszába, hanem elutalhatják azt például Felcsútra, ahol a sok milliárdos munkákkal közbeszerzés nélkül megbíznak Mészáros-cégeket, amikkel mellesleg gyarapítják a felcsúti fociparadicsomot. És ennek minden elemét igyekeznek eltitkolni a nyilvánosság előtt, még akkor is, ha bírósági ítéletek köteleznék elszámolásra őket.

Siófokon az egyik sportcsarnokot a siófoki kézilabdát taóval támogató West Hungária BAU építhette, Tiborcz István volt cégével, az Eliossal párban. Alvállalkozóként, mert a munkát egy minicég kapta meg. Nem jellemző, hogy közbeiktatnak egy céget, a West Hungária Bau a közbeszerzések egyik állandó bajnoka, követhetetlen már, mi mindent építenek: Sopronban uszodát dupla áron, csiszázzák ki a Várban a Pénzügyminisztériumnak szánt épületet, felhúzták ugyanitt a Lovardát, dolgoznak az Operaházon, építik a Bozsik Stadiont, renoválják a komáromi erődöt, alakítják ki az új Millenárist és így tovább, a sorban ott van a Nemzeti Nyomozó Iroda új központjának felújítása is. 

Siófokon annyival szebb a helyzet, mint Felcsúton, hogy az állam még direktben is tolt 1,9 millárdot az egyszer félbehagyott csarnok befejezésére. A további 800 millió a taón keresztül érkezett. Részben az egyik építő, a West Hungária BAU-tól. Az irgalmatlan közpénzeket kaszáló cég társasági adója egy részét a költségvetés helyett nemcsak Siófokon taózza le, hanem a Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítványnak is adtak három év alatt 250 millió forintot. Ahogyan a Mészáros-gyerekek cége, a Fejér B.Á.L. is támogatta a siófoki kézilabdát. 

Mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy a siófoki kézilabdacsapat tulajdonosa Fodor János, akiről többek között azt is tudni lehet, hogy tőle vette meg Mészáros Lőrinc érdekeltsége a Balaton rádióját, a Part FM-et.  

Nem titok, csak nem mondják el

Valamiért ez a nagyvonalú, 500 milliárd forintot megmozgató tao-rendszer annyira titkos, hogy a cégek mintha szégyelnék. 2017-ben a 24.hu próbálkozott, végigkérdezett 30 céget, nem válaszolt a Mészáros és Mészáros, de a Szíjj-féle Duna Aszfalt vagy a West Hungária Bau sem. Az Elios válaszolt, de azt írták, hogy ők nem taóznak. A birtokunkba került adatok alapján ez nagyjából éppen akkor lehetett igaz, mert előtte taóztak ők is. 2014-ben például az Elios a Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítványt és a NIKÉ Sportegyesületet támogatta. Nem nagy összeggel, előbbit 7 millióval, utóbbit 8,5 millióval. 

Az Elios által támogatott NIKÉ Sportegyesület tiszteletbeli elnöke Orbán Viktor testvére, ifjabb Orbán Győző. Ide taózik Orbán Viktor apjának a cége, a Dolomit (ami azért ad Felcsútra is) és az irodai és számítástechnikai eszközök forgalmazásával foglalkozó IMG Solution Kft. nevű cég. A szédítő növekedést produkál céggel a Direkt 36 többször foglalkozott. Le is fozótuk az állami pályázatokon taroló cég vezetőjét, Szentgyörgyi Gábort, amikor együtt nézett meccset Felcsúton Orbánékkal. (A Niké Sportegyesületnek 2016-ban a GE Hungary is taózott 1,1 milliárd forintot.)

Balra Orbán Viktor, mellette apja, Orbán Győző, jobb szélen ifj. Orbán Győző (aki korábban azt mondta, a labdajáték nem sport, a focit még tévében sem nézi, nemhogy élőben) a miniszterelnök háza mellé, a saját klubjának épített stadionban 2018. március 31-én.
photo_camera Szentgyörgyi Gábor jobbról a második a képen, mellette ifjabb Orbán Győző. Fotó: botost/444.hu

 

A taóban a foci mögött a kézilabda a legnagyobb pénzforgató. A Fidesz alelnöke, Kubatov Gábor által elnökölt Fradi női kézilabdacsapata szintén felcsúti és siófoki erejű tao-támogatókat tud maga mögött. 

A Fradi kéziseinek legnagyobb támogatói a tao-rendszeren keresztül az elmúlt években: 

  • GE Infrastructure Hungary Holding 590 millió forint
  • Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (állami cég) 407 millió forint
  • Spar Magyarország 292 millió forint
  • Allianz Hungária 250 millió forint
  • OBO Bettermann Hungary Kft. 240 millió forint 
  • New Land Media Reklám, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. (a kormányzati kommunikációs kampányok lebonyolításával megbízott Balásy Gyula-cég) 200 millió forint
  • Lounge Design (a kormányzati kommunkációs kampányok lebonyolításával megbízott másik Balásy Gyula-cég) 132 millió forint
  • Market Zrt. 135 millió forint
  • Magyar Telekom 118 millió forint
  • GTS Hungary Távközlési Kft. 110 millió
  • Budapest Távhőszolgáltató Zrt. 100 millió forint
  • PricewaterhouseCoopers Könyvvizsgáló Kft. 74 millió forint 

A Fradi honlapján a kézilabda taójáról nincs friss információ. Az biztos, hogy egy 2700 négyzetméteres kézilabda utánpótlás csarnokot építenek Turán. Erre mondjuk bőven elég lesz a befolyó tao-pénz, mert a csarnokot 656 millió forintért építi a számos megbízást elnyerő Bástya Millenium Zrt. és a Bástya Millenium Trade Kft. konzurciuma. Az új kézilabda-csarnok finanszírozását részben a Magyar Kézilabda Szövetség, részben pedig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatta.

A Fradi többi szakosztályához is érkezik tao, vannak cégek, akik több helyre is adnak a klubon belül. Ilyen a Telekom (a kézisek 115 milliója mellett a focistáknak is ment összesen 278 millió, hokisoknak 50 millió, vizilabdásoknak 90 millió), a tavaly csak a Fradit támogató Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (focistáknak 57 millió, hokisoknak 126 millió), a GE Infrastructure Hungary Holding (focistáknak 250 milliót, hokisoknak 115 millió, vizilabdára 160 millió), egy másik GE, a GE Hungary Ipari és Kereskedelmi Kft. szintén adott mindenhova a Fradiban (foci: 48 millió, hoki 508 millió, póló 106 millió). 

A kézilabda egyébként kiemelt szerepet játszik Kisvárdán is. Óriási pénzből légiósokkal felálló, mégsem nagyon sikeres csapatot raktak össze, nem függetlenül attól, hogy akárcsak a fociban, itt is maga mögött tudhatta a helyi sport Seszták Miklós miniszter támogatását. Taózott a várdai kéziseknek az új Közgép, a Duna Aszfalt (235 millió forint), a Mol-leány FGSZ Földgázszállító, amikor a terület éppen Seszták miniszterhez tartozott (500 millió forint), a Mol maga (150 millió), a Nitorgénművek Vegyipari Zrt. (356 millió), az i-Cell Mobilsoft (100 millió), a GE azért  ide is adott 235 milliót és a kormányzati főtakarító B + N Referenciától is jött 245 milló. Az viszont egyáltalán nem biztos, hogy Seszták bukása után is ennyire vonzó taóterep marad Kisvárda. 

Dunakeszit hirtelen felfedezte az OTP, a Mol és a Market

Mi lehet az oka, hogy tavaly hirtelen több cégnek is eszébe jut támogatni a városi sportegyesületet Dunakeszin? 

Korábban a végelszámolás alatt lévő Trei Real Estate Hungary Kft. volt a legnagyobb tao-támogatója Dunakeszi sportegyesületének. Az utolsó leheletével a cég 2017-ben 150 millió forintot terelt az egyesületbe, ezzel és a Coca-Cola 30 milliójával (meg pár kisebb támogatással) 210 milliós taó-forráshoz jutott a VSD. 

Tavaly ennél jóval nagyobb összegeket mozdultak meg, miután ide (is) taózott az

  • OTP Bank Nyrt. 398 millió forinttal
  • MOL Petrolkémia Zrt. 150 millió forinttal
  • Market Építő Zrt. 100 millió forinttal.

Összesen 731 millió forintot adtak össze cégek a sportegyesületnek.

Dunakeszi a sportban a futsalról lett ismert. A Dunakeszi Kinizsi futsal szakosztályt Szijjártó Péter és fidelitasos barátai hozták létre 2011 nyarán. Abban az évben rögtön a második helyen végeztek az NB II.-ben, egy évvel később megnyerték a másodosztályt. Szijjártó Péter is rendszeresen pályára lépett a teremfoci csapatban, ami körül hirtelen komoly cégek jelentek meg szponzorként, olyan anyagi körülményeket teremtve, amit csak irigyelni tudtak a konkurensek. Arra is volt pénzük, hogy szerződtessék Európa egyik legjobb futsaledzőjét, és egykori válogatott játékosok és profi futsalosok is leigazoltak a csapathoz.

photo_camera A csúcsrajáratott szponzorfal 2014-ben

Szijjártó 2016-ban fejezte be a hivatalos futsalos karrierjét, ettől még az állam szolgálatába szegődő csapattársaival gyakran találkozhatott a munkahelyén. A futsal nem szűnt meg a városban sőt, a kormány 2016 végén 900 millió forint adott egy futsal csarnok építésére. 

Első körben nem jött össze a Magyarság Sporttelepre álmodott csarnok építése, a közbeszerzési pályázaton ugyanis túl drága ajánlatot adott be a Trend Építő és a Laterex Építő. 

Most tartanak a második körnél. A kiíró Városi Sportegyesület Dunakeszi elnöke, Temesvári István reményei szerint ezúttal sikeres lesz a pályázat. Nem arra számít, hogy az építőiparban váratlanul lejjebb mennek az árak, a tao-támogatásokból jöhet össze az a plusz, ami az állami támogatást kipótolva lehetővé teszi a csarnok építését. Az elnök elmondása szerint az egyesület maga kereste meg a cégeket, hogy forrást nyújtsanak az építkezéshez és az egyesület egyéb feladataihoz. A közbeszerzési kiírásban is futsalcsarnokként emlegetett épület az elnök szerint nem kifejezetten futsalcsarnok lesz, több sportág is használhatja majd. 

Közben épül egyébként egy másik csarnok is a városban, szintén tao-pénzből, ezt is a Városi Sportegyesület Dunakeszi használja majd, ez úgynevezett munkacsarnok lesz, lelátók nélkül, amit edzésekre használhatnak majd a sportolók. A városban egyébként tavaly átadtak egy másik sportcsarnokot is, a Dunakeszi Szent István Általános Iskoláét. Az új iskolaépületet és a sportcsarnokot a West Hungária Bau és Mészáros Lőrinc gyerekeinek a cége, a Fejér-B.Á.L. építette, 4,6 milliárd forintos álami támogatásból.    

A városban lakó Szijjártó Péter kapcsolata nem szakadt meg a helyi sportélettel. Mint a kormánymédiában tavaly ősszel végigturnéztatott cikkből kiderült, a külügyminiszter hétéves fia is focizik már a Dunakeszi Városi Sportegyesületben. Ifjabb Szijjártó Péter vezethette ki a Vidit a BATE Boriszov elleni Európa-liga meccsen a pályára, a csapatkapitány, Juhász Roland kíséretében.

photo_camera Ifjabb Szijjártó Péter, mögötte Juhász Roland Fotó: vidi.hu

Bánki Erik, akinek hálás lehet a röplabda és a családi cég is 

Van még érdekesség a csapatsportok pénzügyi paradicsomába az öt közé (foci, hoki, kosár-, kézi-, vízilabda) nemrég bevett röplabdában is. A röplabda Bánki Eriknek, a parlament gazdasági bizottsága elnökének köszönheti, hogy felkerült a nagy pénzek polcára. A fideszes képviselő javasolta ugyanis a kör bővítését. 

Bánki Erik felesége, Bánki Ágnes nem mellesleg a Magyar Röplabda Szövetség strand- és szabadidős röplabda-bizottságának az elnöke. Bánki Ágnes rögtön a tao nyertese lett. Az Index írta meg tavaly januárban, hogy Bánki Ágnes cége, a Mohácsi Sport Klub Nonprofit Kft. az első között szerzett meg egy 114 millió forintos jóváhagyást taós fejlesztésre a szövetségtől. A cégek fel is töltötték a keretet. A projektben Bánkiék nagyjából 120 millió forintos EU-s támogatás felhasználásával épült Mohácsi Lovasklubján belül építenek három strandröplabdapályát és két mobil öltözőt. Nem a teljes 114 millióból, de a hírek szerint erősen túlárazva. 

Adataink szerint a Mohácsi Sport Klubot 125 millió forinttal segítette meg a tao-támogatásoknál rendszeresen felbukkanó Mol-leány FGSZ Földgázszállító, a Ferrobeton Dunaújvárosi Beton- és Vasbetonelem-gyártó Zrt.-től 20 milliót, a  Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft-től 10 milliót és a Porche Hungáriától 5 milliót kapott Bánki Ágnes cége. A Mohácsi Sport Klub tavaly már egy 166 millió forintra kért támogatást a szövetségtől, a cégektől erre 35 millió forint jött össze. 

Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszterjelölt (j) meghallgatása előtt az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén Bánki Erik fideszes bizottsági elnökkel a Parlamentben 2017. szeptember 20-án.
photo_camera Bánki Erik és Kósa Lajos Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Ennél is nagyobb támogatást kapott a Bánki Erikhez lapértesülések szerint több szálon kötődő Beach Sport, ami 2017-ben frissen állt rá a taóra. Még abban az évben azonnal felbukkan támogatóként itt a Mol-leány FGSZ, de nem is kevés pénzzel, 450 millió forinttal. A Porsche Hungária ide is adott 5 milliót, a Mészi Tuti Trafik Bt. is 5 millióval támogatta a Beach Sportot. Tavaly is találtak támogatókat, a Pannongreen Megújuló Energai Termelő és Szolgáltató adott 40 milliót, a Network 360 Reklámügynökség 9 milliót, a Porsche Hungária is adta újra az 5 milliót és a Ponton Ingatlan is ennyit. A Mészi Tuti Trafik ezúttal nem adott. Röplabdacsarnokot szeretnének, egyelőre nem jött össze erre 1,1 milliárd. Talán majd idén. 

A tao-rendszer idéntől úgy változik, hogy már nemcsak beruházásokra, utánpótlásnevelésre és fizetésekre lehet elkölteni, hanem a felhúzott épületek működtetésére is. Azok ugyanis piaci alapon nem működtethetőek. Idén a sporttaó keretét előbb 50 milliárd forint maximalizálták, aztán ezt mégis megemelték 125 milliárd forintra. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.