Visszatér Rómába a francia nagykövet

külföld
2019 február 15., 08:26
comments 25

Pénteken visszatér Rómába az olaszországi francia nagykövet, akit februárban hívtak haza, miután olasz politikusok bírálták Emmanuel Macron francia elnököt és politikáját - mondta el Nathalie Loiseau francia EU-ügyi miniszter az RTL rádióadónak pénteken.

Sergio Mattarella olasz elnök felhívta Macront, és a két vezető biztosította egymást országaik baráti kapcsolatának fontosságáról - számolt be az RTL-nek Loiseau. Mattarella és Macron megegyezett abban, hogy Rómának és Párizsnak szüksége van egymásra. 

Macron és Mattarella 2018 januárjában
photo_camera Macron és Mattarella 2018 januárjában Fotó: VINCENZO PINTO/AFP

Franciaország február 7-én hívta haza konzultációra a diplomatát. A második világháború óta ez volt az első alkalom, hogy visszahívtak egy francia nagykövetet Rómából.

"Franciaország hónapok óta ismételt vádaskodások, megalapozatlan támadások, rágalmazó kijelentések tárgya, amelyeket mindenki ismer és fel tud idézni" - indokolta a visszahívást közleményében a francia külügyminisztérium. "Erre a világháború vége óta nem volt példa" - hívta fel a figyelmet.

A francia kormány kifogásolta, hogy Róma beavatkozik a francia belpolitikába. Párizst különösen érzékenyen érintette, hogy Luigi di Maio olasz kormányfőhelyettes találkozott a sárgamellényes mozgalom képviselőivel. Ugyancsak a vitás pontok között szerepel az olasz bevándorlási politika.

Párizs és Róma között nagyon feszült a diplomáciai viszony azóta, hogy Olaszországban 2018 júniusában kormánykoalícióra lépett a Matteo Salvini vezette, bevándorlásellenes Liga és az elitellenes Öt Csillag Mozgalom. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.