A Vatikán elismerte, hogy léteznek irányelvek a papok titokban születetett gyerekeivel kapcsolatban

vallás
2019 február 19., 08:07
comments 139

A New York Times számolt be róla, hogy a katolikus egyház egy szóvivője megerősítette, létezik a Vatikánban egy szabálykönyv azokkal a papokkal kapcsolatban, akik megszegték a cölibátusukat, és gyermekük született. 

Alessandro Gisott válaszában megírta a lapnak, hogy létezik a kérdést szabályzó belső dokumentum, amely kimondja, hogy az illetőnek ott kell hagynia a papságot, hogy szülői felelősségének eleget tehessen. 

A Times a dokumentum létezéséről elsőként Vincent Doyle-tól hallott, aki maga is egy pap fia, és nemzetközi segítőcsoportot hozott létre a hasonló sorsú gyerekeknek. A Coping International névre keresztelt oldalnak jelenleg 50 ezer felhasználója van, összesen 175 országból.  

Doyle elsőként 2017-ben látta az irányelveket, amikor a Vatikán ENSZ-nagykövete, Ivan Jurkovic érsek megmutatta neki. Mint kiderült, még külön kifejezés is létezett rá és a hozzá hasonló sorsúakra: a felszenteltek gyermekei. 

A New York Times cikke szerint a gyerekek időnként az egyházon kívüli nővel folytatott viszony eredményeként születtek, máskor apácákkal folytatott kapcsolatból. És vannak, akik nemi erőszak és szexuális zaklatás elkövetése révén születtek. (The Hill/New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.