Visszadöcög a politikai humor a magyar tévére

tévé
2019 február 25., 18:54
comments 191

Annak ellenére, hogy a magyar politika elképesztő tempóban produkálja az idiótábbnál idiótább jeleneteket, 2019-re az itthoni tévék mégis teljesen elengedték a közéleti szórakoztató műsorokat. Ha a Bagi-Nacsa páros köztévén futó, benyalós show-ját vagy a sajtóklubos Bencsik András sziporkázó megszólalásait nem számítjuk, híralapú humorral legfeljebb néhány stand-up comedyben találkozhatunk. Ott sem gyakran, többnyire csak Bödőcs merészkedik közéleti terepre.

Pedig nem lehet azt mondani, hogy a műfaj kikopott volna: a Daily Show annak ellenére is népszerű tudott maradni, hogy a műsort felfuttató Jon Stewart pár éve visszavonultJohn Oliver pedig még egyet tudott csavarni a műfajon Last Week Tonightban azzal, hogy a világ legnehezebben megfogható témáit is képes nagyon szórakoztatóan, de mégis olyan alaposan bemutatni, mintha egy oknyomozó anyagról lenne szó.

És ezeknek az amerikai műsoroknak Magyarországon is viszonylag nagy rajongótábora van, pedig csak ritkán foglalkoznak a magyar kormánnyal. Erre jött rá az itthoni Comedy Central is, ami hétfő este indítja a Heti dörgést Villám Gézával.

link Forrás

Mi lehet még ahhoz hozzátenni, amit Németh Szilárd alapjáraton művel?

Bár a sajtóvetítésen a készítők hangsúlyozták, hogy nem John Oliver műsorát akarták lemásolni, a szerkezet szinte ugyanaz: a műsorvezető az elején az előző napok közéleti történéseit kommentálja többé-kevésbé viccesen, majd egy általánosabb témát mutat be alaposabban.

Szerencsére nem estek abba a hibába, hogy szalvétával fognák a NER-t, műsort vezető Villám Géza rögtön Andy Vajna temetésével indított, de előkerültek Orbán Ráhel szétdobált pelenkái és Mészáros Lőrinc strómankodása is, ezek viszont nem igazán épültek egymásra, és a műsorvezető is inkább olyan volt, mint egy kezdő humorista, akit Bödőcs Tibor fellépése előtt állítanak színpadra, hogy kitöltse az időt, amíg beülnek a vendégek.

photo_camera Fotó: Comedy Central

Persze a politikai hírkommentálás eleve az egyik legnehezebb műfaj, és nem is lehet egy az egyben lemásolni azt, ami Amerikában már működik. Ráadásul a lebutított magyar közélet sem könnyíti meg a dolgot. Mi lehet még ahhoz hozzátenni, amit Németh Szilárd alapjáraton művel? És nyilván az sem segít a helyzeten, hogy a közéleti humor teljesen eltűnt a magyar tévékből, így legfeljebb a Maksa Híradóhoz lehetne visszanyúlni.

Mielőtt John Oliver megcsinálta volna a Last Week Tonightot sokáig stand-uposként lépett fel klubokban, majd éveken át bedolgozott a Daily Showba, mire saját műsort kapott. Villám Géza inkább arról ismert, hogy a 90-es években telefonbetyárkodott a rádióban, később pedig Welsz Tamással együtt szervezte a Budapest-Bamako Ralit. De ezzel a műfajjal ő is csak most ismerkedik, ami sajnos a poénokon is érződik. Néha a bejátszott vendégvideók jobban átjönnek, mint a hozzáfűzött kommentek. 

link Forrás

Persze ez az évad következő 11 részében még javulhat, és már az sem rossz, hogy egy szórakoztató műsor egyáltalán közéleti témákat is bevállal.A készítők leginkább azokat a nézőket szeretnék megfogni, akiknek már annyira elegük lett a politikából, hogy a híreken nem követik, de szórakoztatóbb formában át lehet nekik adni, hogy mi zajlik az országban.

A Heti dörgés Villám Gézával hétfőn este 22.00-kor indul a Comedy Centralon. A műsorokat később a Youtube-ra is feltöltik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.