A Fidesz megakadályozta, hogy Palkovics és Lovász az Országgyűlésben beszéljenek az MTA-ról

tudomány
2019 február 26., 13:32
comments 132

Az eredeti tervekkel szemben az Országgyűlés költségvetési bizottsága a többségi kormánypárti akarat miatt keddi ülésén nem tárgyalta azt a napirendi pontot, amelynek keretében Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az MTA és kutatóintézetei költségvetésének, finanszírozási rendszerének átalakítására vonatkozó tervekről adott volna tájékoztatót.

Varju László (DK), a bizottság elnöke az ülést követő sajtótájékoztatón elmondta: azt javasolták, hogy hangozzék el egy tájékoztató, amely az MTA körül kialakult helyzetről szól, ezért az ülésre meghívták Palkovics László minisztert, valamint Lovász Lászlót, az MTA elnökét, de a kormánypárti többség előzetesen már jelezte, hogy nem kívánják ezt a napirendet elfogadni, a vitát lefolytatni.

Varju döbbenetesnek és elfogadhatatlannak nevezte azt, hogy 2019. január 1-jétől a kutatóintézetek és az MTA számára rendelt költségvetési forrást, 20,1 milliárd forintot a minisztérium saját rendelkezési körébe vonta a költségvetési törvénnyel, majd pedig ahelyett, hogy automatikusan biztosította volna, feltételekhez kötötte annak felhasználását.

Hozzátette: amennyiben ezt a forrást a miniszter bármilyen más módon szeretné felhasználni, mint ahogy azt a költségvetési törvényben meghatározták, azzal költségvetési csalást követ el.

"Ebben az estben országgyűlési képviselőként az a feladatunk, hogy feljelentést tegyünk a bűncselekmény megakadályozására" - mondta, hozzátéve: ez ma még nem következett be, ezzel a vitával is azt szerették volna elérni, hogy ez ne is következzen be. "Az MTA nem egyenlő ATM-mel!" - hangsúlyozta az elnök.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.