Már kilenc jobboldali tagpárt kéri a Fidesz kizárását a Néppártból, a vezetőség kezében a döntés

politika
2019 március 01., 18:07
comments 620
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen az Európai Néppárt tanácskozásának résztvevői az EU csúcstalálkozója előtt Salzburgban 2018. szeptember 19-én
photo_camera A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen az Európai Néppárt tanácskozásának résztvevői az EU csúcstalálkozója előtt Salzburgban 2018. szeptember 19-én Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

Az Európai Néppárton belül egyre többen támogatják, hogy elindítsák a Fidesz kizárásának formális folyamatát, miután a jobboldali pártszövetség vezetői egyhangúlag minősítették hazugnak és kártékonynak a néppárti bizottsági elnököt, Jean-Claude Junckert is támadó kormányzati plakátkampányt.

A legújabb csatlakozó a görög Új Demokrácia, amelynek elnöke pénteken egy üzleti fórumon jelentette be, hogy hétfőn levelet küld az EPP elnökének, és ezzel hivatalosan is indítványozza a Fidesz kizárását.

Eddig az alábbi pártok jelezték, hogy kérik a Fidesz kizárását:

  • a flamand kereszténydemokraták (CD&V), 
  • a vallon konzervatív Humanista Demokratikus Centrum (CDH), 
  • a luxemburgi Keresztényszociális Néppárt (CSV)
  • a finn Nemzeti Koalíciós Párt (Kokoomus)
  • a portugál Demokratikus és Szociális Centrum-Néppárt (CDS-PP)
  • a holland Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA)
  • a svéd Kereszténydemokraták (KD),
  • a svéd jobbközép Mérsékelt Párt (M)
  • és a görög Új Demokrácia (ND)

Ez már több is, mint a kizárás napirendre vételéhez szükséges 7 párt 5 országból, de az eljárás lefolytatásáról a Néppárt vezetése dönthet. 

Pénteken Manfred Weber, az EPP csúcsjelöltje, akit korábban Orbán Viktor is támogatott, a Spiegelnek beszélt a kialakult helyzetről. Arra a kérdésre, hogy a pártcsalád vezető erői, a német CSU és CDU kezdeményezi-e a Fidesz EPP-tagságának megszüntetését, kijelentette, hogy „Orbán Viktor súlyosan ártott az EPP-nek nyilatkozataival és plakátakciójával”, ezért „elvárom tőle, hogy bocsánatot kérjen és befejezze az akciót”. Weber úgy fogalmazott, hogy 

„nem lehet napirendre térni” 

az ügy felett, és a kérések, felszólítások már nem elégségesek, ezért „nagyon hamar” konkrét lépések következnek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.