Sikeresen kapcsolódott az ISS űrállomáshoz a SpaceX Sárkánya

Nagy lépést tett a SpaceX annak érdekében, hogy a NASA a jövőben az ő űreszközeiket használja űrhajósok feljuttatására a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Vasárnap Dragon nevű űrjárművük sikerrel dokkolt az űrállomáson.

A Dragont emberek szállítására tervezték, de most, a tesztek során nyilván még csak bábut szállított magával. A mostani próba lényege a dokkolás volt, a SpaceX korábbi teherűrhajói ugyanis arra nem voltak képesek, azokat az ISS személyzete fogta be egy robotkarral.

A próba sikeres volt, a gép automata rendszereivel csatlakozni tudott az űrállomáshoz. A dokkolást két űrhajós is felügyelte, ők bármikor megszakíthatták volna a folyamatot, de erre végül nem volt szükség.

A Dragon most egy hétig az űrállomás mellett marad, a következő nagy próbája pénteken lesz, ekkor tervezik a visszatérését a Földre. Ez olyasmi, amitől saját bevallása szerint egy kicsit még a SpaceX alapító-tulajdonosa, Elon Musk is tart. (Via BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.