A Fradié lesz az új budapesti szupersportcsarnok

sport
2019 március 05., 20:06
comments 133

Február közepén jelentette be a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely, hogy egy hatalmas, a Papp László Aréna nézőközönségének majdnem a dupláját befogadni képes sportcsarnokot épít a kormány a Budapestre. A 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokságra készülne a több mint 20 ezer férőhelyes sportcsarnok.

Gulyás a sportcsarnok árát (ami jóval kisebb sportcsarnokokból kiindulva szinte biztosan jóval több, mint 30 milliárd forint lesz) és a helyszínt sem árulta el, mert az ingatlan egy részét még meg kell vennie az államnak, és rontaná a tárgyalási pozíciókat, ha kiderülne, mire készül a kormány. 

Azt továbbra sem tudni, hogy mennyiért épül a sportcsarnok, pedig az Országgyűlés ma szavazott róla. Csomagban, a 2020-as dubaji világkiállítás, és az idei, Budapesten zajló World Urban Games-szel együtt. Csak arról szól, hogy hihetetlen gyorsan kell építeni mindent, ezért nem kell betartani az ilyen kötelező közveszerzési és egyéb eljárási szabályokat.

A javaslatot vasárnap este fél nyolc után nyújtotta be Semjén Zsolt, kedden korai délután már a teljes törvényhozáson átverték.

Amilyen villámgyorsan ment ez, annál érthetetlenebb, hogy miért csak most. Azt, hogy Dubajban világkiállítás lesz, már 2014-ben lehetett tudni. A most, 2019-ben elfogadott törvény indkolásában az áll, hogy 

„A 2020. évi Dubaji Világkiállításon (a továbbiakban: Világkiállítás) történő magyar megjelenés sikere nemzeti érdek, amelyet Magyarország méltó megjelenése érdekében a rendelkezésre álló szabályozási eszközökkel is elő kell segíteni a kapcsolódó szervezési, beruházási és lebonyolítási feladatok megvalósításának támogatásával. A Világkiállítás területén egy olyan pavilon kivitelezése szükséges, amely méltóképpen reprezentálja hazánk kulturális és történelmi értékeit. A törvényjavaslat a Világkiállításon történő magyar részvétellel összefüggésben biztosítja, hogy a Világkiállításon történő részvételhez szükséges beruházások határidőben, magas színvonalon, a szervező által meghatározott sajátos, egyedi követelményeknek maradéktalanul megfelelve, a speciális helyi viszonyokhoz igazodva megvalósulhassanak.”

Az maradéktalanul sikerült a Sámándob nevű valamivel is legutóbb. 

A kézilabda Eb-t 2018 nyarán kaptuk meg a szlovákokkal közösen. A World Urban Games-t mondjuk tényleg most, de ahhoz nagy építkezésekre nincs is szükség.  Orbán Viktor tavaly azt mondta, elkötelezett a 2019-es World Urban Games, egy új generációs multisport-esemény budapesti megrendezése mellett, ami egyfajta „fiatalos sportfesztivál a város szívében”. A magyar állam a pályázatra 100 millió forintot biztosított, a rendezés elnyerése esetén pedig további 2,895 milliárd forintot ad a lebonyolításra. Valószínűleg lesz az több is.

De ami igazán szép a történetben, hogy a nagy sebesen lezavart törvénykezésben valami kimaradt. És ezt - mint írja az alfahír - már csak azután nyújtották be, hogy a kormánytöbbség megszavazta a kivételességi eljárást héttfőn. 

„A Beruházás keretében a 2022. évi magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság mérkőzéseinek budapesti helyszínéül szolgáló, a Kormány által rendeletben kijelölt ingatlanokon felépítendő új multifunkciós csarnok beruházást olyan módon szükséges előkészíteni és megvalósítani, hogy az új multifunkciós csarnok egy fővárosi sportegyesület vagyonkezelésébe kerüljön”.

Vagyis valahol, valamennyiért épül egy sportcsarnok a közbeszerzési szabályok alóli mentességgel, ami valamelyik sportegyesület megkap. Ezt szavazták meg a kormánypárti képviselők.

A titkolni próbált titokot a DK-s Hajdu László a vezérszónoki felszólalásában leleplezte, a sportcsarnok a Népligetben lesz, és a Fradi fogja megkapni. Vagyis alighanem része lesz a több tízmilliárd forintért épülő Fradi-városnak. Ott aztn minden lesz, uszoda, jégpálya és kézilabdacsarnok is, 17 szakosztályt kap helyet benne. Kubatov már januárban emlegette, hogy az EB-s kézilabdacsarnok is ott lesz. Meg azt is mondta, hogy "érdemes lenne az egész Népligetet rendbe tenni, mert most szinte vállalhatatlan a környék, "Budapest legnagyobb erdeje".  

A jobbikos Szilágyi György a mai parlamenti szavazás előtt rá is kérdezett, hogy miért kell titkolni, hogy a Fidesz alelnök Kubatov Gábor által irányított Ferencvárosé lesz a sportcsarnok. És megemlítette azt is, hogy pont ugyanilyen kapkodással készült el a Sámándob is. Ami egyébként most így áll:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.