Ez a film nem Michael Jacksonról, hanem az összes molesztált gyerekről szól

FILM
2019 március 08., 18:15
comments 703

Michael Jackson örökösei perrel, rajongói sokkal súlyosabb dolgokkal fenyegették meg az Elhagyni Neverlandet (Leaving Neverland) alkotóit és szereplőit, ami csak még nagyobb lendületet adott a popsztár gyerekmolesztálási ügyeiről szóló új botrányfilmnek. A kétrészes dokumentumfilm nem finoman boncolgatja, hogy a popsztár tényleg pedofil volt-e, hanem Jackson két áldozata meséli el, mit tett velük az énekes. 

A film körül már jóval januári premierje előtt alakult a botrány, és amikor januárban a Sundance Fesztiválon bemutatták, még tüntetők kisebb csoportja is megjelent a vetítőterem előtt. A film készítőit és két áldozatát azzal vádolják, hazudnak a popsztárról, és csak azért csinálják az egészet, hogy lerombolják Jackson egész életművét. Csakhogy azután, hogy valaki megnézi mindkét részt, aligha gondolja, hogy itt bárki is hazudik, és nehéz nem úgy érezni, hogy az egyetlen helyes dolog az lenne, ha a popsztár örökségét bulldózerrel rombolnák le, és még Neverland romjait is sóval hintenék be. 

link Forrás

A Leaving Neverland két férfi története, akiket az köt össze, hogy éveken át szexuálisan bántalmazta őket a popsztár. Ők nem azok a gyerekek, akiket a hírekből ismerhetünk, ugyanis ők nemcsak hogy soha nem vádolták meg Jacksont, de a bíróságon is tanúskodtak mellette, amikor másik ügyben vádolták meg. Az ausztrál Wade Robson, akit 7 és 14 éves kora között abuzált, a lehető legutolsó pillanatig igyekezett bármi áron megőrizni a titkát, és még nála is később állt elő saját történetével a szintén éveken át molesztált James Safechuck. Most viszont mindketten nagyon részletesen elmondták az egészet.

Michael Jacksont élete során kétszer vádolták meg azzal, hogy szexuálisan molesztált kiskorúakat, az első esetben megegyezett áldozatával, és 5-25 millió dollár körüli összeget fizetett a szüleinek, a másodikban pedig ejtették mind a 10 vádpontot. A pedofília gyanúja már az első vád előtt körüllengte a popsztárt, ugyanis gyanúsan sok időt töltött gyerekekkel, bárhova ment, valamilyen kisfiú kezét fogta, és nem is tagadta, hogy birtokán, a Neverlanden gyakran egy szobában alszik gyerek vendégeivel. Biztosat persze nem lehetett tudni, egészen 2015-ig soha senki nem állt ki senki a nyilvánosság elé azzal, hogy gyerekkorában a férfi szexuálisan közeledett felé. De még ezután is az volt az általános vélekedés, hogy egyáltalán nem kizárható, hogy egyszerűen pénzéhes emberek próbálják így lehúzni a rendkívül gazdag popsztárt. Michael Jackson akkora sztár volt, olyan sokan szerették, hogy egyszerűen nem fért bele az imidzsébe, hogy bármi rosszat tegyen gyerekekkel. Idáig. A Leaving Neverland kétszer két órája alatt a néző nemcsak két ember, és családjuk tragédiáját ismerheti meg, de pontos képet kap arról is, hogyan működik egy nagy hatalmú pedofil.

Jackson kétségtelenül a nyolcvanas évek legnagyobb sztárja volt. Mindenki rajongott érte, albumai eladási számai minden rekordot megdöntöttek, jótékonykodásával és kedves természetével mindenkit levett a lábáról. Az viszonylag köztudott volt, hogy nem volt gyerekkora, és apja nemcsak anyagilag használta ki őt és testvéreit, hanem rendszeresen verte is őket. Ezzel magyarázta, hogy szívesen keresi gyerekek társaságát, és hogy szívesen tölti az idejét gyerekeknek való elfoglaltságokkal, ahogy az első ránézésre bájosnak, álomszerűnek tűnő, Pán Péter meséje köré épült Neverland felhúzását is. Birtoka jobb hely volt, mint Disneyland, saját vidámparkkal, kisvasúttal, fantasztikus kertészeti megoldásokkal és saját csimpánzokkal. Igazi paradicsom volt egy gyerek számára. Jackson rendszeresen meg is hívott ide főleg hátrányos helyzetű vagy beteg gyerekeket, illetve saját, kiskorú barátait, akikről nem nagyon lehetett tudni, hogyan kerültek a popsztár közelébe.

A cikk további része spoilereket tartalmaz.

Párizsban megtanított maszturbálni

Az ausztrál Wade Robson ötéves korában már hardcore Jackson-rajongó volt, lemásolta minden táncmozdulatát, és voltak saját Jackó-jelmezei is. Amikor Ausztráliában koncertezett, a kisfiú találkozhatott Jacksonnal, aki azt mondta, ha Amerikában jár a család, mindenképpen csörgessék meg. A Los Angeles-i James Safechuck nem volt rajongó, de az anyukája nagyon ambicionálta, hogy reklámokban, filmekben szerepeljen, és az ügyesen táncoló kisfiút végül ki is választották a legújabb Pepsi-reklám főszerepére. Ő a forgatáson ismerkedett meg az énekessel. A filmben két egymástól független mesélő sztorijából derül ki, Jackson mennyire hasonló módszerrel hálózta be családjaikat, hogyan vált nemcsak a család barátjává, de szinten családtaggá. A popsztár maximálisan kihasználta, hogy a szülők nagyon megtisztelve érezték magukat attól, hogy épp velük, egyszerű kisemberekkel és gyerekeikkel akar időt tölteni, és teljesen elaltatta éberségüket. 

A molesztálás mindkettejük esetében nem sokkal a megismerkedés után megkezdődött, és amikor molesztálásról beszélünk, a lehető legsúlyosabb dolgokra kell gondolni, amit egy ember egy gyerekkel megtehet.

Ahogy az ember a filmet nézi, megmagyarázhatatlannak tűnik, de a szülők megengedték, hogy gyerekük a sztárral közös szobában, sőt egy ágyban aludjon. Jackson apró lépésekben haladt: előbb csak azt kérte, nézzék maszturbálás közben, majd fokozatosan haladt egészen az orális szexig. A filmben nem hallgatnak el semmit, elképesztő részletességgel mesélik el, hogyan zajlottak ezek az együttlétek, annyira részletesen, hogy azt hallgatni is rettenetes. James egy ponton szinte szenvtelen hangon közli: Párizsban megtanított masztrubálni.

Ez óriási titok, engem és téged is életünk végéig börtönbe zárnak, ha elmondod valakinek

Ahogy általában a bántalmazott gyerekek, ezek a fiúk is azt gondolták, hogy bár nem érezik jól magukat attól, ami történik, mégis normális. Jackson így mutatja ki a szeretetét, amit nekik akkor is tűrniük kell, ha rosszul érinti őket. A szexuális aktusok gyorsan szinte rutinná váltak, mindennaposak lettek. Jackson már a legelején gondoskodott arról, hogy a gyerekek ne meséljenek arról, ami köztük történik, manipulálta őket, hazudott nekik és a szüleik ellen hangolta őket. Azt is beléjük plántálta, hogy nem szabad bízni az emberekben, és senkinek sem szabad beszélniük az érzéseikről. Wade-nek azt is mondta, mivel az emberek rosszak, és nem értik a dolgokat, ha kiderül, hogy ilyen módon fejezik ki egymás iránt érzett szeretetüket, életük végéig börtönbe zárják mindkettejüket.

Wade Robson Jacksonnal
photo_camera Wade Robson Jacksonnal Fotó: HBO

Sokat voltam egyedül, a csimpánzokkal játszottam

Joggal merül fel a kérdés, hogyan lehet, hogy a szülők mindebből éveken át semmit sem vettek észre? Bár választ a film megnézése után se nagyon kapunk, az azért kiderül, Jackson milyen ügyesen hálózta be őket. A két gyerek sztorijából kiderül az is, hogy tőlük biztosan nem tudták meg, mi történt a zárt hálószobaajtók mögött, de hogy volt-e olyan pont az életükben, amikor gyanakodni kezdtek, de nem léptek, nyilván nem nagyon fog már kiderülni. Vannak azért egészen hátborzongató pillanatok, például amikor Wade anyja arról beszél, hogy amikor napokon át Neverlanden vendégeskedtek, őt teljesen kizárták mindenből, és gyakran órákon át kereste őket a birtokon mindhiába. „Sokat voltam egyedül, a csimpánzokkal játszottam” - ismerte be szégyenkezve.

Olyanok voltunk, mint egy házaspár, olyan volt, mintha ő lenne az apám

Nem meglepő módon a gyerekek és Jackson kapcsolata rendkívül bonyolult volt. Mindketten szerették a férfit, rajongtak érte, és - bármilyen abszurd is ezt leírni, kimondani - leszámítva a molesztálást nagyon kedves volt velük, sokat játszottak együtt, és drága ajándékokkal is gyakran meglepte őket. Ahogy egyébként a szüleiket is. Wade és James is gyakorlatilag bármire képesek voltak a szeretetéért, és amikor később mellőzni kezdte őket, az őszintén rosszul esett nekik. James úgy fogalmazott, úgy éltek, mint egy házaspár, elkísérte Jacksont turnézni is, minden nap együtt aludtak, és minden alkalommal volt szexuális kapcsolatuk. A film egyik nagyon nehéz pillanata, amikor a már felnőtt James megmutatja a jegygyűrűt, amit a zenésztől kapott. Wade viszont arról mesélt, madarat lehetett volna fogatni vele, amikor Jackson először fiamnak szólította, és ettől a ponttól fogva így is gondolt magára. Ekkor már Los Angeles-ben élt, apja viszont Ausztráliában maradt, és nem is nagyon volt kapcsolatuk. Idővel azonban mindkettejüknek szembesülniük kellett azzal, hogy mindig újabb kisfiúk jönnek a képbe, és azok lesznek Jackson új legjobb barátai. Mindketten megérezték például, amikor belépett a képbe Macaulay Culkin vagy Jordan Chandler - ekkor nemcsak ők, de szüleik is „kispadra lettek ültetve”.

Álljatok ki mellettem!

Jacksont 1993-ban épp Jordan Chandler szülei vádolták meg azzal, hogy molesztálta gyereküket. A popsztár továbbra is a csúcson volt, az ügyből óriási botrány lett. Jackson érezhetően nagyon megijedt, és hirtelen hívogatni kezdte régi gyerekbarátait, hogy tanúskodjanak mellette. Nehéz elképzelni, de tényleg olyan kisfiúkat kért arra, hogy bíróság előtt vallják, hogy soha nem ért hozzájuk illetlen módon, akiket éveken át molesztált. Ekkor azért már Wade és James szüleiben is felmerül a gyanú, hogy talán saját gyerekeik is érintettek, de amikor megkérdezték őket, mindketten határozottan állították, hogy soha nem történt semmi olyan, aminek nem lett volna szabad megtörténnie. Chandler szülei végül megállapodtak Jacksonnal, és a vihar elült. Ezután azonban a férfi tudatosan kezdett gyerekek helyett nőkkel mutatkozni, és alig egy évvel a botrány után feleségül vette Lisa-Mary Presleyt.

Michael Jackson és James Safechuck
photo_camera Michael Jackson és James Safechuck Fotó: HBO

Felnőnek a gyerekek

Ahogy teltek az évek, Wade és James tinédzserkorba léptek, és Jackson fokozatosan elvesztette az érdeklődését irántuk. Wade a munkába temetkezett, egyre sikeresebb lett, 16 évesen már Britney Spears, majd az N’Sync koreográfusa lett. James nagyon magába fordult, jobban megviselte, ami történt, de végül mindkettejüknek lett barátnőjük, akiket később feleségül is vettek. Aztán 2003 júniusában robbant az újabb bomba: egy 12 éves kisfiú molesztálásával vádolták meg Jacksont. Bár Wade nem akart részt venni az egészben, ismét tanúskodott a férfi mellett. James, akit ekkor is tanúskodásra próbált rávenni Jackson, idegösszeomlást kapott, és végül elmondta anyjának, hogy őt is molesztálta. Viszont megeskette, hogy nem mondja el senkinek. Wade vallomásának köszönhetően Jacksont ismét felmentették. 

„Bárcsak megállíthattam volna, de még nem álltam készen rá” 

- magyarázta a filmben.

A titkok felemésztenek

Wade és Jackson 2008-ban, Las Vegasban találkoztak utoljára. A férfi, akinek ekkor már három gyereke volt, otthonába hívta Wade-et vacsorára és egy kis filmnézésre. Többször is a lelkére kötötte, hogy vigyen bort. Elmesélése alapján Jackson ekkor már nagyon rossz állapotban volt, döntötte magába a bort, egészen addig, míg teljesen ki nem ütötte magát. A gyerekek reakciója alapján Wade azt tippelte, ez elég régóta így mehetett. 

Michael Jackson 2009-ben meghalt, ami a két fiú számára fontos mérföldkő lett. Úgy tűnik, csak ezután értették meg igazán, mi történt velük. A feldolgozás folyamata azonban még messze volt, és az áttörést mindkettejük esetében a saját gyerek születése hozta meg. De nem ment könnyen. Ahogy telt az idő, Wade és James is egyre rosszabb állapotba került, bűntudat gyötörte őket, depressziósak, levertek voltak. Aztán ahogy egyre nagyobbak lettek a gyerekek, valami éledezni kellett bennük. Wade, bár terapeutához járt, nem mesélt a molesztálásokról. Aztán amikor fia másfél éves lett, azt vette észre magán, hogy egyre csak arra gondol, mi lenne, ha vele is az történne, ami vele történt. És ettől nagyon agresszív gondolatai támadtak.
Bár sokkolóak azok a részek a film elején, amikor részletesen beszélnek a szexuális aktusokról, az igazán megrázóak azok a pillanatok, amikor elmondják, hogyan mondták el végül saját szüleiknek, hogy minden igaz, amit Jacksonról beszéltek. Wade kiállt a sajtó elé a történetével, James-nek ez adta az erőt ahhoz, hogy saját történetét végre megossza a feleségével.

Mindent tönkretett

A filmben nem az a legérdekesebb, hogy Michael Jackson volt az, aki tette. Ennél sokkal fontosabb, hogy közelről láthatjuk az ilyen esetek összetettségét, hogy az áldozatok mit miért tesznek, és hogy hogyan teszi tönkre egy ilyen ügy nem csak az áldozat, de egész családja életét. Az Elhagyni Neverlandet pontosan megmutatja azt is, milyen az, amikor egy predátor tervszerűen, minta szerint dolgozik, és - amint az a nők elleni szexuális erőszak nemrég feltárt sztorijainál is tapasztalható - egy nagy hatalmú vagy közkedvelt ember, ha akar, gyakorlatilag bármit megtehet és megúszhat. Az áldozatok jelenleg is próbálják feldolgozni azt, ami velük történt, de a mai napig nem sikerült eljutniuk odáig, hogy ne hibáztassák önmagukat és szüleiket is. Az Elhagyni Neverland sokkoló film, nagyon szomorú lesz tőle az ember, de elsősorban nem Michael Jacksonról szól. Hanem minden gyerekről, akit valaha molesztáltak, minden szülőről, aki akár naivitásból, akár kreténségből, akár bármilyen más okból engedi, hogy egy felnőtt ember a gyerekével aludjon, és arról, hogy ezek olyan károk, amiket nem igazán lehet helyrehozni. 

A film Magyarországon március 8-tól látható az HBO GO műsorán.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.