Választási csalásért 3 év börtönre ítélték Gruevszki unokatestvérét

bűnügy
2019 március 09., 12:42
comments 149

Nikola Gruevszki unokatestvére, Szaso Mijalkov rosszabbul járt, mint a bukott kormányfő, akit a magyar állam Budapestre hozott, és menekültként befogadta.

Gruevszki és Orbán Szkopjében 2013. december 5-én.
photo_camera Gruevszki és Orbán Szkopjében 2013. december 5-én. Fotó: Boris Grdanoski/AP

A szkopjei kémelhárítást korábban irányító Mijalkovot, akit a macedón sajtó árnyékkormányfőnek is nevezett már, novemberben tartóztatták le, miután attól tartottak, hogy ő is megpróbál elmenekülni. A Gruevszkit 11 éven át a volt kormányfő jobbkezeként szolgáló Mijalkovot ugyanazért vették őrizetbe, amiért Gruevszki két másik emberét, Kiril Bozsinovszkit és Mile Janakievszkit is.

Szaso Mijalkov most 3 év börtönt kapott, míg az Albánok Demokratikus Pártja nevű kis ellenzéki párt vezére, Menduh Thaçi 3 év 2 hónapot kapott választási csalásért és hivatali visszaélésért. A Titanic 2 fedőnevű nyomozás szerint Mijalkov és a pártvezér titkos alkut kötöttek a 2013-as választás idején, és befolyásolták a szavazóbizottságot. Egy 2015-ben nyilvánosságra hozott hangfelvételen hallható, amint a bűncselekményről beszélnek.

Szaso Mijalkov
photo_camera Szaso Mijalkov Fotó: Albert Sulej/Youtube

Az ítélet első fokú, fellebezni lehet. Mindkét elítélt tagadta a bűnösségét. Mijalkovot három másik ügyben is bíróság elé fogják még állítani. (Balkan Insight)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.