Oroszbarát homofóbok és szélsőséges abortuszellenesek kongresszusán tart előadást Novák Katalin Veronában

POLITIKA
2019 március 13., 16:17
comments 251

Március utolsó hétvégéjén rendezik meg Veronában a 13. Családok Világkongresszusát (World Congress of Families - WCF), a rendezvény mottója: A változás szele - Európa és a globális család- és életvédelmi mozgalom. A rendezvényen részt vesz Olaszország szélsőjobboldali belügyminisztere, Matteo Salvini és  Lorenzo Fontana családügyi miniszter is. Utóbbi azzal szerzett magának nemzetközi hírnevet, hogy el akarta töröltetni a rasszizmusellenes törvényt Olaszországban. Részt vesz még a programon a nyíltan idegengyűlölő kormányzó, Luca Zaia, és az Olasz Testvérek (FdI) párt elnöke, a bevándorlásellenes Giorgia Meloni. 

Két évvel ezelőtt ezt a világkongresszust Budapesten tartották - a magyar kormány rendkívül lelkes támogatásával. A WCF a Családok Budapesti Világtalálkozója nevű programsorozat része volt, az eseményt Orbán Viktor nyitotta meg, beszédet mondott Novák Katalin nevében Pacsay-Tomassich Orsolya, az Emmi felelős helyettes államtitkára, és az akkor még emberminiszter Balog Zoltán is. 

A családbarátnak mondott, homofób és oroszbarát szervezetet a szélsőséges amerikai Allan Carlson találta ki még 1997-ben, több mint 80 országban vannak jelen, és a témához kapcsolódó legsúlyosabb arcokkal turnéznak szerte a világban.

Az idei, 13. kongresszus egyik meghívott vendége Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Ugyanitt beszédet mond Dmitrij Szmirnov orosz ortodox esperes is, aki korábban kannibáloknak nevezte az abortuszon átesett nőket. Ő a 2017-es budapesti kongresszuson azt mondta, a nők „igáslová tétele” - ez azt jelenti, hogy dolgoznak - valami ördögi terv része. Fontos tétele még, hogy a nők és a férfiak nem egyenlőek, és hogy semmiképp sem kéne hagyni, hogy a meleg és leszbikus párok örökbe fogadhassanak. 

Az előadók között van Alekszej Komov (aki a magyarországi kongresszus eredeti programjában is szerepelt, de a beszámolókban nem volt nyoma, hogy valóban eljött volna), aki a hírek szerint a szervezet és az azt pénzelő orosz oligarchák között tartja a kapcsolatot, illetve a szervezet elnöke, társalapítója, Brian Brown, aki a hazánkban is egyre jobban nyomuló, a kormányközeli média támogatását élvező abortuszellenes CitizenGo kuratóriumi tagja. Brown úgy tartja, a homoszexuálisok életstílusa egészségtelen, illetve hogy az orosz iskolákban tartott szexuális felvilágosító órák Soros György tervének részei. Novák Katalinon kívül még egy nő tart előadást a kongresszuson, a nigériai Theresa Okafor, aki az egyik legnagyobb támogatója volt annak a 2014-ben elfogadott nigériai törvénynek, mely szerint a homoszexuális embereket akár 14 éves börtönbüntetésre lehet ítélni pusztán szexuális orientációjuk miatt. Emellett ellenzi a fogamzásgátló tabletta és az óvszer használatát - egy olyan országban, ahol több mint 3 millió HIV-fertőzött él.

Előtte azonban Washingtonba utazik, ugyanis március 14-én a magyar nagykövetségen Making Families Great Again címmel rendeznek konferenciát. 

Az előadók között van Donald Trump volt biztonságpolitikai tanácsadója, a magyar származású Sebastian Gorka, azaz Gorka Sebestyén, akiről korábban megírtuk, hogy lőfegyverrel való visszaélés miatt elfogatóparancsot adtak ki ellene. Beszédet mond az amerikai Egészségügyi és Humán Szolgáltatások Minisztérium munkatársa, Valerie Huber, aki a nem kívánt terhesség megelőzésének egyetlen módját az önmegtartóztatásban látja, illetve Trump tanácsadója, Kathryn Talento, aki azon abortuszellenes aktivisták csoportját gazdagítja, akik azt hiszik, a hormonális fogamzásgátlók úgy működnek, hogy a már megfogant magzatot kilökik a szervezetből, anélkül, hogy a nő tudna róla, hogy terhes volt. Az előadók teljes listája itt olvasható

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.