Eldőlt: sokkal jobb hatással van sajtokra a hip hop, mint Mozart

TUDOMÁNY
2019 március 14., 22:39
comments 50

Bársonyosabb és nagyobb lyukú az az ementali sajt, amit folyamatosan zenén érlelnek, és a jelenséget vizsgáló svájci kutatók szerint a hip hop ebből a szempontból hatékonyabb, mint Mozart zenéje. A Berni Művészeti Egyetem kutatói kilenc darab tízkilós ementali sajtkorongot érleltek különállóan faládákban szeptembertől fél éven át, hogy teszteljék, miként hat a zene ízük és állaguk alakulására.

photo_camera Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

A sajtoknak 24 órán át három különböző dallamot - egy hip hop számot, Mozart A varázsfuvola című operáját és a Led Zeppelin klasszikusát, a Stairway to Heaven című számot játszották. „A legnyilvánvalóbb különbséget az ízerősségben, a szagban és az aromában észleltük” - értékelték a berni kutatók a gasztronómiai zsűri vaktesztelésének eredményét.

Ezt a sajtot egy kis jódlival bolondították meg
photo_camera Ezt a sajtot egy kis jódlival bolondították meg Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

A hip hopon érlelt korong került a lista élére, ami a gyümölcsösségét illeti, ennek volt a legerősebb illata és aromája.

photo_camera Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

Benjamin Luzuy, a svájci tévé séfje, a zsűri tagja a Reutersnek elmondta, hogy a különbségek igen nyilvánvalóak voltak a sajtok állagát, ízét, megjelenését illetően, valóban nagy volt a különbség.

A kísérletben nem hangszórókkal, hanem mini adókészülékekkel továbbították a zene energiáját a sajtokba. „Az összes energia közvetlenül rezonált a sajtokban” - magyarázta Michael Harenberg, az egyetem kutatója.

photo_camera Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

A sajtokat a zsűri kétszer tesztelte, és mindkét alkalommal nagyjából ugyanaz az eredmény jött ki - tette hozzá Beat Wampfler, a burgdorfi K3 sajtüzem tulajdonosa, a kutatásba bevont sajtok készítője. Elmondta, hogy a további kutatásban a hip hopra fognak összpontosítani. „Az az elképzelésünk, hogy 5-10 sajtot teszünk ki különféle hip hop dallamnak, majd összehasonlítjuk őket” - közölte. (Reuters/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.